A terhesség alatti vashiány pajzsmirigy működészavart okozhat

2016-08-26
Dr. Kelemen Csaba

A terhes nők több, mint egyharmada szenved vashiányban, ami miatt nagyobb eséllyel alakulhat ki náluk olyan pajzsmirigy-működés zavar, amely többek között vetéléshez, koraszüléshez, vagy a magzat nem megfelelő szellemi fejlődéséhez vezethet. Ezt a kutatási eredményt a múlt héten publikálták belga kutatóorvosok a European Journal of Endocrinology című folyóiratban.

2000 várandós nő vizsgálata után azt találták, hogy 35%-uk szenvedett vashiányban a terhesség első harmadában, ez pedig az autoimmun pajzsmirigy betegségek kockázatát 50%-al emelte! Ez az első olyan vizsgálat, amely a terhesség alatti vashiányos állapot és a kóros pajzsmirigy funkciók közötti összefüggésre mutat rá.

Mivel a terhesség alatti kóros pajzsmirigy funkciók számos kockázatot rejtenek magukban (a terhesség alatti pajzsmirigy működés-zavarokról bővebben ide kattintva olvashat), igen fontos ezen eltérések lehetőség szerinti megelőzése. Jelen tanulány egy olyan kórállapot (vashiány) fontosságára hívja fel a figyelmet, aminek a kiküszöbölésével egy fontos kockázati tényeztőtől szabadulhatunk meg a terhesség alatt. A mikéntje pedig természetesen nagyon egyszerű. Lehetőség szerint már teherbeesés előtt el kell kezdeni a vasban bő táplálkozást, vagy szükség esetén a vaspótlást, melyre számos, akár recept nélkül is kapható készítmény elérhető a patikákban. Amennyiben kívácsi rá, hogy Ön vashiányos-e, ezt egy egyszerű vérvizsgálattal bármikor megtudhatja.

Értesítések
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_ok.png

Nekem szól! Egészségértés Díj 2019


MILYEN SZŰRÉSEK JAVASOLTAK ÖNNEK? >>

KAPCSOLAT

Rendelésre ide kattintva online is be tud jelentkezni. Sürgős esetben, vagy ha telefonon szeretne bejelentkezni, hívja ezt a telefonszámot: +36 20 3217819 Az online konzultációt ide kattintva éri el. Amennyiben a bejelentkezéssel kapcsolatban kérdése van, az asszisztensnőmmel ide kattintva tudja felvenni a kapcsolatot.

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne értesülni arról, ha új bejegyzés jelenik meg, iratkozzon fel a hírlevélre!

Feliratkozás után kérem ellenőrizze az email fiókját a feliratkozás megerősítéséhez!

A feliratkozás után kapni fog három betegségről (PCOS, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy alulműködés), illetve a terhesgondozásról egy részletes tájékoztatót is.

0
Would love your thoughts, please comment.x