Terhesség vetélés után

Posted by:

Egy friss, 2017 novemberében megjelent tanulmány során a Tenessee állambeli Vanderbilt Egyetem kutatói arra a kérdésre keresték a választ, hogy egy spontán vetélés után mennyi idővel érdemes újra teherbe esni.

Milyen gyakori a vetélés?

A spontán vetélés a koraterhesség leggyakoribb szövődménye. Előfordulása igen gyakori, az ultrahanggal detektálható terhességek 8-20%-a végződik így. Fontos megemlíteni, hogy az összes megtermékenyülés több, mint 30%-a vetéléssel végződik, de ezek jelentős hányada nem éli meg az ultrahaggal való deketálhatósági kort, a gyakorlatban ez egy pár nappal későbbi menstruáció képében jelentkezik.

Mennyit kell várni vetélés után a következő terhességgel?

Arra a kérdésre, hogy kell-e várni az ismételt próbálkozással a vetélés után, nagyon sokáig tartotta magát az az elmélet, mely szerint egy vetélés után időt kell hagyni a méhnyálkahártyának, hogy regenerálódjon, emiatt mindenképpen javasolt pár hónap védekezés a következő terhesség előtt. Ez is, mint számos más, igen logikusan hangzó, tetszetős elmélet az évek során előbb megkérdőjeleződött, majd többszörösen kiderült róla, hogy bár első pillantásra logikusnak látszik, a valósághoz semmi köze nincs. Az utóbbi időben több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy nem jelent kockázatot, ha a vetélés után azonnal próbálkozik a pár a következő terhességgel, sőt, a meddőségi kezelések kapcsán egy olyan új módszer is kezd teret hódítani, amely során a méhnyálkahártyát lombik program előtt “felrissítjük”, azaz csíkokban kikaparjuk, megbontva ezzel az integritását.

Jelen kutatás figyelemre méltó eredménye, hogy nem csak az derül ki belőle, hogy nem szükséges várni, hanem arra is rámutat, hogy a következő terhesség során a vetélés kockázata akkor a legalacsonyabb, ha az a terhesség a vetélés utáni 3 hónapon belül megfogan! A kutatás során 514, előzőleg vetélésen átesett várandós terhességének a kimenetelét vizsgálták. Azt találták, hogy bár jelentős különbség nem mutatkozott a csoportok közt, de valamennyivel mégis azon csoportban volt a legkevesebb a vetélés, akik 3 hónapon belül újra teherbe estek.

Azonnal próbálkozzunk vetélés után?

Természetesen egy vetélés egy pár (különösen a nő) életében igen komoly trauma. Ahogy minden lelki traumát, ezt is mindannyian különbözőképpen és különböző idő alatt dolgozzuk fel. Véleményem szerint a lelki egyensúly ugyanolyan fontos, mint a testi egészség (ezen kettő fogalom nem is választható külön), ezért ha egy pár úgy érzi, hogy időre van szükségük a vetélés után a következő terhességig, nyugodtan várjanak. De ha úgy érzik, hogy lelkileg készen állnak egy következő terhességre, akkor szülészeti szempontból a várakozásnak semmi értelme, kezdjenek el azonnal újra próbálkozni!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112656

378
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest

378 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Adrienn Bezzeg
Adrienn Bezzeg
3 éve

Jónapot. Nekem épp tegnap volt egy vetélésem, 4 hétben jártam,amikor mentem az első ultrahangos vizsgálatra. Ez volt délelőtt, dutan olyan alhasi görcseim voltak és alvatt verdarabok jöttek ki,hogy azonnal kórházba mentem. Egyből megvizsgált az ügyeletes nőgyógyász,aki megerősítette hogy elment a baba. Beagyazodás volt mint délelőtt kiderült, de azt mondták talán nem jól ágyazodott be . Most másnap is nagyon vérzek és nagyon görcsöl a hasam. Tanácstalan vagyok hogy hogyan tovább ! Jövőheten felkeresem az orvosom de addig is szeretnék valami tanácsot kérni. Köszönöm . Adrienn

Adrienn Bezzeg
Adrienn Bezzeg
3 éve

Köszönöm szépen a gyors választ.
És mi az a belátható idő ? Nekem tegnap azt mondták bent a kórházban hogy 14 nap múlva menjek vissza és akkor már kiderül minden , hogy tiszta e és hogy kiürült e minden. És mi az az idő ami után újra lehet próbálkozni a babával? Köszönöm
Adrienn

Erzsébet
Erzsébet
3 éve

Jónapot vetélés után újra lehet próbálkozni a baba projekten?

Erzsébet
Erzsébet
3 éve

Nagyon szépen köszönöm

Erzsébet
Erzsébet
3 éve
Reply to  Erzsébet

Spontán vetélésem volt és fájdalom mentes és az első!

Erzsébet
Erzsébet
3 éve

Szóval akkor nem kell várni vele?Spontán vetélésem volt és fájdalom mentes.

Erzsébet
Erzsébet
3 éve

És van olya,h már nincs baba de a mell megvan duzzadva és a többi tünet?

Erzsébet
Erzsébet
3 éve

Voltam ultrahangon és ott mondták elvetéltem de akkor is fáj a mellem vagy tévedett volna?

Fanni
Fanni
3 éve

Jonapot!
Én egy két gyerekes anyuka vagyok, de az első terhessegem 5-6. Héten megszakadt és most is két gyermek után ugyan ebben az időben, ugyan úgy vetéltem el.
Az lenne a kerdesem, hogy lehetsseges, hogy a szervezetem csak egy nemo gyermeket fogad be ellenkező nemot meg kiloki?
Kell kivizsgáltatni ezt a helyzetett, és ha igen akkor ki és milyen vizsgálatokra kell hogy küldjön?

Előre köszönöm a válasz!

Erika
Erika
3 éve

Jónapot!Egy olyan kérdezem lenne,h holnap lesz 5 hete,h spontán vetélésem volt,de ma teszteltem és megint pozitív lett!Mit tegyek?nagyon fékek

Erika
Erika
3 éve

Köszönöm szépen!Igen még csak egy vetélésem volt.Nagyon szeretnénk eszt a babucit

Erika
Erika
3 éve

Jó reggellt!Egy olyan kérdésem lenne,h alak herpesz veszélyes a magzatra?

Erika
Erika
3 éve

Köszönöm a gyors válasz!Megnyugtatott!

Vera
Vera
3 éve

Jónapot! 22 hetes terhes voltam és elvesztettem azt mondták nem volt majdnem semmi mehnyakam! Menyi idő után lehet próbálkozni?

Vera
Vera
3 éve

Köszönöm szépen!Iker terhesség volt. Nem értem azokat a kifejezéseket amit tecet írni már mint a műtéteket. Az olyasmi mint a bestoppolás?

Vera
Vera
3 éve

Nagyon szépen köszönöm! Tehát 2-3 hónapot elég várakozni? Mennyi az esélye hogy még lehet babám?

Vera
Vera
3 éve

Köszönöm szépen! Tehát 2-3 hónap elteltével lehet próbálkozni? Mennyi az esélye hogy még babám lehet?

Orsi
Orsi
3 éve

Tisztelt doktor úr! Nekem sajnos volt egy spontán vetélésem.Magától tisztultam nem kellett műtéti beavatkozás. Ma pont egy hete történt ,már a vérzésem is csillapodik épp hogy pici barna van még. Viszont nem kaptam felvilágosítást hogy mikor lehet együtt lennem a párommal. Azért fontos nekem ez mert nagyon fájt mind a kettőnknek hogy elvetéltem,ugyanis az első terhességem volt és nagyon szerettük volna a babát. Szeretném elkerülni hogy ne forduljon elő még egy ilyen tragédia. Ezért kérnék tanácsot hogy mikor lehetünk együtt hogy ne legyen baj és mikor lehet újra megpróbálni. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel Orsi.

Orsi
Orsi
3 éve

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ! Annyit kérdésem lenne még hogy ez ilyenkor normális hogy már nem sok de barnás folyadék jön így a mensi végén? Egyik pillanatában pár csepp aztán egy picit több.

Erika
Erika
3 éve

Jónapot!Egy olyan kérdésem lenne, terhesség alatt megengedett a nemi élet!Mert mint már korrában írtam vetélés után 5hétre terhes lettem és most fékek!

Vera
Vera
3 éve

Tisztelt doktor úr! Én már írtam. 23 hetesen elvesztettem az ikreket. Most kiderult a placentán alvadt vér volt és trombofilijára gyanakodnak. Ha az van akkor hogy bírták 23 hétig? És ha az van a következő terhesség előtt kell szedni valamijen gyógyszert? A forsavat aszpirinel ajánlották. Köszönöm szépen előre is.

Vera
Vera
3 éve

Köszönöm szépen a választ. Minden jót és szép napot!

Berecz Dóra
Berecz Dóra
3 éve

Jó napot! 3 év sikertelen teherbe esés(petevezeték elzáródás, műtét,műtét után bal petevezeték ismét elzáródva jobb oldali átjárható, hormonjaim rendben, férjem sperma vizsgálata is) után most végre sikerült, de sajnos ez az öröm hamar véget ért. Spontán vetélés,minimális vérzéssel. Menstruáció előtt 1 héttel bő barnázásom volt, de a menzesz várható napján kicsit véreztem aztán inkább barnásba ment át. Kórházban voltam UH-n nem láttak már sem méhen belüli sem méhen kívüli terhességet. Nagyon halványan még vérzek de gondolom ez ilyenkor természetes. Épp lombikba akartunk kezdeni de ezután az eset után kezdtünk reménykedni hogy sikerülhet spontán is. Van esély újabb spontán teherbe esésre… Read more »

Berecz Dóra
Berecz Dóra
3 éve

Köszönöm szépen! Minden jót kívánok!

Judit
Judit
3 éve

Kedves Dr. Úr!
Január 27.-én volt egy spontán vetélésem a terhességem 12. héteben járva. Műtétes beavatkozásra volt szükség. Szerencsére már semmilyen “utótöngéje” nincs már az esetnek, elmúlt a vérzés, és a barnás folyás is, és lelkileg is “túllendültünk” és feldolgoztuk mind a ketten! Érdeklődni szeretnék, hogy mikortól lehetséges, hogy újra együtt legyek a férjemmel, és mikor várható az első menstruáció?! Valamint ezekkel az előzményeket mikortól lehetséges újra próbálkozni?! Van már egy kislányunk, és nagyon szeretnénk kistesót neki!
Köszönöm szépen előre is a válaszát! Üdv. Judit

Ágota
Ágota
3 éve

Tisztelt Doktor Úr!

December 20-an 5 hónapos terhesen nem volt szív hang a babának. Beindított szüléssel megszültem a gyerekemet, majd műtétes vizsgálattal fejeződött be az egész.
Mikor próbálkozhatunk újra? Az Orvosom azt ajánlotta, hogy 3 hónap múlva. Esetleg ha azelőtt teherbe esek okozhat gondot?
Ágota

Niki
Niki
3 éve

Üdvözlöm Doktor Úr! 3 hónapja szültem( 2019.01.27),majd óvszeres védekezés mellett terhes lettem újra. Ikreket vártunk de sajnos elhalt a terhesség és spontán ürülés történt. 4.-5. hétben jártam ekkor. Barnás,pecsételős vérzéssel kezdődött (04.19.) és kb. 7 napig tartott. Majd a 7. napon(04.26) megindult a vérzés, picivel volt csak erősebb mint a menstruációnál szokott. Darabos nem volt ,viszont egészben távozott egy 6-7 cm-es darbag. Elvileg a méhnyálkahártya ha jól tudom?! 1 hét után (05.03.) az ultrahang is alátámasztotta,hogy teljesen kiürült és akkor a vattás pálcán sem volt már vér .Azt hittük teljesen elmúlt de még aznap este újra barnázni kezdtem. A jelenlegi… Read more »

Niki
Niki
3 éve
Reply to  Niki

* darab
* válaszát
Elnézést, folyton kijavít a telefon!

Reni
Reni
2 éve

Tisztelt dr Úr!
Nekem 2017 ben volt egy spontán vetélésem,azóta nem sikerül zeherbe esni!Mi lehet a gond???

Kata
Kata
2 éve

Üdvözlöm Dr. Úr,

Nekem október 21.-én volt az abortuszom,mert a kicsinek a 8. héten megállt a szíve. Első baba. Szeretném Öntől megkérdezni,hogy már próbálkozhatunk a párommal? Egy 3 napig tartó menstruáción is túl vagyok.
Köszönöm a válaszát előre is!
Szép napot!
Kata

Kata
Kata
2 éve

Üdvözlöm Kedves Dr. Úr,
Ismét szeretném kikérni szakértői véleményét
A mai napon voltam kontroll vizsgálaton, mindent rendben találtak, normális havi vérzés,ahogy a nagykönyvben megvan írva nálam úgy helyreállt minden! Megkezdődött a terményekségi időszakom és ezt a szokásos módon jelzi is a szervezetem,amit láttak is az ultrahangon. Ennek ellenére azt tanácsolta a Doktornő,hogy várjunk még egy hónapot,mert hogy ez még nem a megfelelő “környezet” a babának. Nem igazán értem,hogy ha minden rendben van, akkor erre miért van szükség!? Milyen negatív oka lehet annak,ha mégis várandós leszek ebben az időszakban?
Ismét köszönöm a válaszát előre is! Bizalommal fordulok Önhöz!

Kiss Ramóna
Kiss Ramóna
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!

A 21. héten egy időközi UH vizsgálat során derült ki, hogy nincs szívhang (20. heti nagy UH-n minden rendben volt, de azóta nem nőtt). Missed ab, másnap kórház, szülés, műtéti befejezés. A 2 hetes kontrollon minden rendben volt, a szövettanból nem derült ki semmi. A műtét után 4 héttel jött meg a menstruációm (a korábbiakhoz hasonló lefolyású volt).
A műtét óta 6 hét telt el, most van peteérésem. Már lehet próbálkozni? A méh regenerálódik ennyi idő alatt vagy érdemes megvárni a következő peteérést? Nagyon vártuk, első baba lett volna, 1,5 év próbálkozás után.

Köszönöm,
Ramóna

Eszter
Eszter
2 éve

Kedves Doktor úr! 6 napja pozitivat teszteltem (menstruacio kimaradasa elott 2 nappal), majd ra 4 napra elkezdett halvanyodni a teszt, vervetel is kimutatta, hogy a hcg szintem 23,7 re csokkent. A mai nap pedig a verzes is megindult. Ez a ciklus 36.napja volt, 17.nap volt az ovulaciom, mivel nagyon korai volt a terhesseg, erdemes azert a verzes elmulasa utan egy ultrahangot kernem, hogy kiurult e rendesen vagy probalkozhatunk, ha elmulik a verzes? Ilyenkor ezt a napot szamitjuk a ciklus elso napjanak? Mivel a TSH szintem 3,2 lett most, valoszinuleg endokrinologus fel fog irni hormonpotlast is. Ilyenkor azert erdemes varni egy… Read more »

Lia
Lia
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!

2019. május 13-án volt egy spontán vetélésem, amit műtéttel fejeztek be.
Novemberben ismét terhes lettem, de 9. hétre nem fejlődőt ezért január 13-án ismét abortuszon voltam. Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mit kellene tenni. A kivizsgálások elvileg csak a 3. vetélés után vannak. Várjuk meg vagy kezdjük el a vizsgálatokat?

Lia
Lia
2 éve

Köszönöm a gyors választ.
Milyen vizsgálatokat kell ilyenkor megcsináltatni? Eddig az első után Tsh vizsgálaton voltam, ami tartományon belül volt.

Nagy Mónika
Nagy Mónika
2 éve

Tisztelt dr úr.
Olyan kérdésem lenne önhöz,sajnos Február 2-án volt a második spontán vetélésem az előző 2019.07.30-án.Most voltam a szövettani eredményért de sajnos nem tudnak semmit sem mondani hogy miért. Beszéltem már az Endokrinologusommal ő ugy gondolja hogy nem Endokrin probléma lehetett. Ő javasolta a nőgyógyászati kivizsgálást Immunologiai vizsgálatot. Sajnos mind két babám a 6hetesen ment el.Van már 1 kisfiam ő 2019.04.10-én született nagyon szeretnénk még egyet. Kisfiamnál kellet szedni sárgatest hormont. Nem tudom hogy mitévő legyek kezdjünk e kivizsgálást valahol vagy bele vághatunk e az újra próbálkozásba. Nagyon félő hogy megint így járunk. Köszönöm.
Nagy Mónika

Nagy Mónika
Nagy Mónika
2 éve

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Még olyan kérdésem lenne,hogy mégis hova forduljak a nőgyógyászaton azt mondták hogy nem kel további vizsgálat. Forduljak esetleg magán orvoshoz? Vagy mégis kit keressek fel ezzel hogy mielőbb megkezdjük a vizsgálatokat? Köszönöm

Nagy Mónika
Nagy Mónika
2 éve

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat. Mielőbb keresünk másik nőgyógyászt, és elkezdjük a vizsgálatokat.

Pincur
Pincur
2 éve

Jó napot! Spontán vetélésem volt, pontosan 5 hete és most a terhesség tüneteit érzem! Aggódnom kellene??? Hisz nincs 3 hete hogy a darabkás barnás folyás ki maradt!!!
A doki 6 hetet javasolt várakozási időt… (következő vérzés után ami most kellene jelentkezzen)

SZILVI
SZILVI
2 éve

Kedves Doktor Úr!
Két normál lefolyású terhesség és szülés után 5 hét 5 napos harmadik terhességem elvetéltem.
Az orvos megvastagodott nyálkahártyát látott, mást nem, komplett vetélést írt le.

Azt mondta 1 hét múlva csináljak egy terhességi tesztet.
Ez miért lehet fontos?

2 lánygyermekem van- azon gondolkodtam hogy nem tudok kihordani esetleg fiút? Mikor érdemes ebbe az irányba elindulni illetve hova forduljak?

Köszönöm megtisztelő válaszát!
Szilvi

SZILVI
SZILVI
2 éve

Kedves Doktor Úr!
Köszönöm válaszát!
Sajnos kiderült, 2 hètre a feltételezett vetélésre,hogy méhen kívüli terhességem van,(nem spontán vetélés történt) melyet laparoszkópiával kellett megszüntetni,jobb oldali petevezeték eltávolításával.

Azt szeretném kérdezni Öntől, hogy mit javasol, mikor próbálkozhatunk,illetve szükségesnek gondol-e valamilyen vizsgálatot előtte(pl. másik petevezeték átjárhatósága)?

Köszönöm előre is válaszát!
Szilvi

Bernadett Molnár
Bernadett Molnár
2 éve

Jó napot kívánok.
6 hetes és 4 napos terhes voltam mikor el vetéltem. Pontosabban 3 nappal ezelőtt
Fájásaim voltak 2 napig még teljesen el távolodott a magzat ez idő alatt erősebb vérzés is volt de enyhült
Szeretném tudni hogy nekem érdemes e újra próbálkozni vagy túlságosan fenn áll a lehetősége annak hogy újra el vetélek?
Orvosi be avatkozás nem volt le pucolódott magátok
Előre is köszönöm szépen a választ

Bernadett Molnár
Bernadett Molnár
2 éve

Köszönöm szépen kedves Doktor Úr
Es lehetséges a magzat megmaradása mivel ultrahangos vizsgálaton mondták hogy nagyon hátra van fordulva a méhem!
Vagy ezt kell esetleg kezeltetni?

Bernadett Molnár
Bernadett Molnár
2 éve

Köszönöm szépen Doktor Úr meg nyugtattak a válaszok további szép napot kívánok

Bernadett Molnár
Bernadett Molnár
2 éve

Jó napot kívánok Doktok. Úr
Az a gondom hogy egy hónappal ezelőtt volt vetélésem viszont már 1 hete késik a menstruációm szeretnénk újra próbálkozni a babával de nem tudom mitévő legyek a menstruációmnak elő jeleit sem érzem sem has sem derék fájás.

Bernadett Molnár
Bernadett Molnár
2 éve

Rendben Doktor. Úr köszönöm a segítséget
Mindenképpen csinálok tesztet és orvoshoz fordulok

Marianna
Marianna
2 éve

Jó napot doktor úr! Március 3.an volt egy vetelesem, műtéttel lett eltavolitva a magzat, 8.hetben jártam. Az a gondom,hogy én edzéseket tartok,csoportos órákat,heti 4-5 alkalommal,amit én is vegig tornazok. Terhességem alatt is tornaztam a lányokkal, nem olyan intenzitással, de ami nem volt igazán megterhelő velük eddzettem én is. Csak a has gyakorlatokat hagytam ki! Kb 8 éve tornazok,nem új a testemnek. Lehetséges hogy a torna miatt vetelhettem el? És ha most újra probalkozunk, mitévő legyek?mert hát nekem ez a munkám. Tornazhatok majd tovább ha terhes leszek? 2 hónap telt el ,semmi panaszom nem volt , most újra probalkozunk ,bízom benne… Read more »

Andrea
Andrea
1 éve

Jó napot dogtor úr volt 2 dik méhen belőli elhalás és aggódom hogy lehet még babánk és ki tudnám hordani legyen szíves hogy küldjőn valla hová nincs már ki hez forduljak nagyon ki vagyok már köszönőm előre is andrea

Nikoletta
Nikoletta
2 éve

Tisztelt Doktor Úr! 34 éves vagyok, ez volt a 3. terhességem, ami sajnos elhalt. 4 hete volt a vetélésem, amit missed ab-al fejeztek be, bár rögtön a műtét előtt nagyon sok kiürült (darabos is). 12 hetes lettem volna akkor, de azt mondta az UH-on az orvos, hogy már kb.7 hetesen elhalhatott a terhesség (6 hetesen már volt ugyan szívhang, de nagyon picike volt a magzat). Azt mondta, valószínű megállt a fejlődésben. Sokat is keményedett a hasam az elejétől, így magnerotot kellett szednem, valószínű,hogy ez is elhúzhatta a vetélést. Két egészséges gyermekem van az előző férjemtől, és még sosem volt idáig… Read more »

Zsuzsanna Kovács
Zsuzsanna Kovács
2 éve

Jó napot! 9 hetes 5 naposan volt egy spontán vetélésem, nem volt utanna mütét semmi! Megkell várnom az 1 vagy több menstruációt, vagy lehet próbálkozni?

Zsuzsanna Kovács
Zsuzsanna Kovács
2 éve

Kösznöm a gyors választ! É ha rögtön azután összejön az nagy baj? Még nem volt menstruáció!

Zsuzsanna Kovács
Zsuzsanna Kovács
2 éve

Rendben! Köszönöm szépen a válaszokat!

Iván Katalin
Iván Katalin
2 éve

jo napot doktórur én aszt szeretném meg kérdezni hogy lehetséges az hogy vetélés után vézrés el multával ujra probálkozás után terheség mivel a tunetek megint ugy jelzik hogy az vagyok elöreis köszönöm a válaszát

Iván Katalin
Iván Katalin
2 éve

Köszönöm a válaszát doktor ur és anyit szeretnék még meg tudni hogy 2 hete vetéltem el és most vetem egy terhességi tesztet pozitiv let akor most terhes vagyok vagy van ara lehetöség hogy a 2 hét vetélés után még pozitiv teszteszt eredményt mutason

Iván Katalin
Iván Katalin
2 éve

Köszönöm doktor ur de nm kelet be avatkozás semi mestuvácio közben volt ez telyesen el mult a vérzés és nm voltak tunetek nm rég el kezdödöt a melem fájni és meg duzat vetem egy tesztet és pozitiv let csak bizonytalan vagyok hogy 2 hét teltt el és akor most ez terheség vagy mégsem

Füredi Csilla
Füredi Csilla
2 éve

Jó estét kívánok, június 30-án volt egy missed ab műtétem mert a baba 9 hetesen és 2 naposan elhalt, a mai napon július 7-én gyenge menzesz szerű vérzésem lett eddig egyre kevesebb barnázás volt a mai napig, kicsit meg vagyok ilyedve ez normális vagy menjek orvoshoz? Láz nincs görcs nincs a derekam fáj egy kicsit mint amikor megjön

Füredi Csilla
Füredi Csilla
2 éve

Jó estét kívánok, múlt héten volt missed ab műtétem mit tehetek a pihenésen kívül a hamarabbi gyógyulásért? Vitaminokat nem hagytam abba, viszont nagyon rosszul viselem a lelki fájdalom mellett a fizikailag átélt mindennapokat azóta, kérem segítsen, köszönöm

Demeter hajnalka
Demeter hajnalka
2 éve

Jo napot Dr ur én aszt szeretném meg kérdezni hogy az elmult honapban vetem 2db terheségi tesztet minda kető negativ lett és honap végén normális időpontban megis volt a mestuvációm csak szokásostól máskép darabos és görcsöltem azota el telt 10 nap és észleltem a váradoság tuneteket vetem tesztet és pozitiv lett és el bizonytalanit hogy vetélésem volt ?
Vagy most varandos vagyok
Elöreis köszönöm a válaszát

Füredi Csilla
Füredi Csilla
2 éve

Jó napot kívánok holnap lesz két hete hogy átestem egy missed ab műtéten, ma tapasztaltam először hogy nagyon sárga folyás váltotta fel a barnás véres folyást, időnként hasógató éles szurkáló fájdalmat is érzek az alhasamban de nem mindig ugyanazon a helyen, mitől lehet ez? Van már időpontom a nőgyógyászhoz csak aggódom hogy ne legyen nagyobb baj

Turbékine
Turbékine
2 éve

szép napot!
Nekem két hete volt vetélésem amit müszeresen be is felyeztek, ezt követően voltam eggyutt a párommal sexualosan a műtét utan pár nappal. Most 3 tesztem pozitiv lett voltam orvosnál mivel görcsöltem de ott is pozitiv lett a teszt, valamint ma a hcg eredménye is kesz lesz. Lehetek ujra terhes?
Köszönettel!. Julianna.

Meli
Meli
2 éve

Jó napot
Nekem volt egy spontán vetélésem rá egy hónapra meg jót a menszeszem és most már 2 hónapja nem akor akár terhesis lehetek???

Lotti
Lotti
2 éve

Kedves Doktor úr,

2018 júliusában problémamentes terhességből született egy gyermekem. Azóta sajnos volt két vetélésem egyik 7+1 hetesen májusban, a másik 2napja 6+5hetesen. Mindkétszer azt mondták, hogy beágyazódásnál sérülhetett egy ér a méhfalban. Illetve, hogy ha ilyen könnyen teherbeesek akkor biztos, hogy nem lehet nagy baj, nyugodtan próbálkozzunk újra. Kétszer ilyen fatális véletlen lehetséges? Mennyi az esélye, hogy a következő terhesség rendben lezajlik? Ön szerint mikor lehet újra próbálkozni?

Köszönöm.

Andrássy Judit
Andrássy Judit
2 éve

Tisztelt doktor úr! Nekem 6 hetes terhességem van valószínűleg, amit még bem tudott ultrahang igazolni mert nem lehetett látni csak, hogy valószínűleg oda ágyazódott be. Tegnap reggelre a vizsgálat (minta levétele is volt) után vereztem, enyhe barna folyás. Orvosom azt mondta valószínűleg a vizsgálat miatt történt nem kell aggódni. Viszont tegnap estére és ma reggelre igaz enyhén de alvadt élénkebb piros vérzésem volt. Elmúlt délutánra. Azt szeretném megkérdezni, mert az orvoson azt mondta ha abba maradt nincs baj, hogy a terhességi teszt ilyenkor mennyire igazolhatja higy nincs baj? Ha tegyük fel elvetéltem akkor mennyi ideig mutatja ki a hcg hormont?… Read more »

Reni
Reni
1 éve

Jó napot!tudnánk beszélni messengeren?köszönöm ha vissza ír…Mert lenne egy pár kérdésem magához…ha nem gond.

Rita
Rita
2 éve

Tisztelt Doktor úr! Az előző menstruációmtól számítva 6hetes terhes vagyok. Ma reggel picit vèreztem, ezért felkerestem egy nőgyógyászt ( sajnos az “enyém” aki másfél hèttel ezelőtt teszttel megerősítette a terhesség tényét,szabadságon van, így máshoz kellett mennem). Hüvelyi ultrahanggal megvizsgált és megállapította, hogy semmi nem látható, tehát szerinte nem vagyok terhes, majd azért vizeletből teszteltek egyet, ami viszont pozitív lett. Teljesen meglepődött, ahogy én is. Nagyon aggódom, hogy mi lehet a háttérben. Kérdeztem, hogy lehet-e, hogy még túl korai és nem lehet látni, erre a válasz az volt, hogy ilyenkor már biztosan lehetne látni, bár nem kizárt, hogy fiatalabb a terhesség… Read more »

Reni
Reni
1 éve

Jó napot! Időpontra mentem 0.terhességi tesztre és azt mondta a doktor úr hogy minden rendben van.De rá 2 napra pedig barnás folyásom kezdet lenni és július 1- én elvetéltem.3-án gyógykaparást végeztek rajtam. Kérdezném,hogy az ultrahang okozhatott e bajt,hogy elvetéltem?. Doktor szerint 4-5hetes lehettem..szövettani eredményem mindent rendben találtak.azt mondták,hogy 6hét múlva kell vissza mennem kontról vizsgálatra és legalább fél évig ne tervezzek még utána gyereket.szeretnék minnél előbb kisbabát. Ön szerint mennyi időt várjak vele,meg mikor közösülhetek ismét a párommal.

Reni
Reni
1 éve

Jó napot!köszönöm hogy vissza írt.szép napot!

Reni
Reni
1 éve

Jó napot!Előfordulása igen gyakori, az ultrahanggal detektálható terhességek 8-20%-a végződik így.Mert ezt úgy értelmeztem hogy az ultrahang vizsgálat is okozhatta a vetélés.akkor ezek szerint nem befolyásolja?köszönöm ha válaszol.további szép napot!

Reni
Reni
1 éve

Köszönöm válaszát.

Alexandra
Alexandra
1 éve

Jó Napot!
Sajnos 9. hétben az orvosom azt állapította meg, hogy nem fejlődik tovább a magzat így augusztus 1-én megműtöttek. Kérdésem az lenne mikor lehet testi kapcsolat a férjemmel? Ez rejt magában veszélyeket? Azt tanácsolták egy hónapot hagyjunk ki.

Melinda Balog
Melinda Balog
1 éve

Tisztelt Dr.Kelemen
Három missed ab.vagyok túl.Az első 2018.február,második 2019.október és most 2020.júniusban a harmadik.Mindegyik magzat a 6.és8.hét között halt el.A genetikus szerint hemofiliám van,de nem kaptam rá semmi gyógyszert,mondván nincs rá szükség korai terhesség idején,majd később kb.12.héttől vagy ha a vérsűrűség úgy mutatja.D-dimert heti rendszerességgel saját eszemtől vizsgáltattam,a nőgyógyászom szerint rendben volt az érték,mégis elveszítettem a kis életet a szívem alatt.Már nem merek próbálkozni …

Molnár Bernadett Evelin
Molnár Bernadett Evelin
1 éve

Tisztelt Doktor ùr!
2020.09.14-én a terhességem 11. hetében derült ki Uh vizsgálat alatt, hogy az embriò kb a 9. hétig fejlődött, szìvhang már nincs.
A műtéti befelyezés 09.21-én lesz, de közben nagyon el kezdtem vérezni. Ebben az esetben is el kell vagy el lehet végezni a műtétet?

Molnár Bernadett Evelin
Molnár Bernadett Evelin
1 éve

Nagyon köszönöm a gyors válaszát.
Szép napot!

Anna
Anna
1 éve

Tisztelt Doktor Úr! Súlyos Ebstein-anomália miatt 13 hét 5 naposan meg kellett szakítani az amúgy problémamentes terhességemet (Műtét: 3 laminária egy éjszakán át, így további tágításra nem volt szükség és vákuumos eljárás volt). Első terhesség volt, előtte a meddőségi kivizsgálás nem talált eltérést egyikünknél sem, kivéve nálam a pajzsmirigy alulműködést. (Ez kezelve volt, a 11. heti vérvétel szerint átcsapott túlműködésbe (TSH 0,43).) A terhesség az első inszeminációval sikerült, előtte az ovuláció indukciók otthoni próbálkozással nem voltak sikeresek. Az alulműködés miatt a ciklusaim mindig is hosszúak (33-36 naposak) voltak. 3 kérdést szeretnék feltenni: a műtét utáni 3,5 héttel megyek kontrollra. TSH-t… Read more »

Anna
Anna
1 éve

Nagyon köszönöm!

Alexandra
Alexandra
1 éve

Jó Napot! Műtétem után a második menstruációs ciklusom van az első rendben lement most viszont a másodiknál 8. napja még mindig vérzek élénk piros ez normális?

Csapó Brigitta
Csapó Brigitta
1 éve

Jó estét kivánok! 3 éve volt 17 hetes vetélésem akkor hemmatoma volt a méhembe! 3 év utàn ugy gondoltuk hogy jöhet a baba teherbe estem de 6 hetes kor ba elhalt a baba. Megszeretném kérdezni hogy a 2 vetélés öszefüg e vagy egyàltalàn kitudok e hordani egy terheséget!? Válaszát elöre is köszönöm
Brigi

Reni
Reni
1 éve

Jó estét!szeretném kérdezni hogy magas a pulzusom 100/110 körül van de csak nyáron télen pedig nem legalábbis nagyon ritkán magas.szedek gyógyszert is de terhesség alatt azt nem szedhetem mert vetélést okoz.ez okozhat vetélést?és ha véletlen nem is vetélek akkor is ki tudom majd hordani a terhességet?

Reni
Reni
1 éve

Köszönöm válaszát…

Katalin
Katalin
1 éve

Tisztelt Kelemen doktor! 35 éves vagyok, 2015ben problémamentes terhességből született gyermekem, aztán 2017ben 7.hétben elvetéltem, majd a következő ciklusban ismét teherbe estem, 2018ben második lányom megszületett. 2020ban ismét teherbe estem, és a 12 hétben placenta previa -vérzés, majd retroplacentáris haematoma miatt ismét spontán abortuszum volt. Ez 6 hete volt, jövő héten valószínűleg curette lesz, mert nem teljesen ürült ki a méhem. Szeretnénk harmadik kisbabát, de nagyon félünk, hogy ismét abortusz lesz a vége. Szeretném megkérdezni, hogy véleménye szerint bármilyen vizsgálat segíthetne ennek az előrejelzésében, indokolt-e két abortusz után, illetve hogy véleménye szerint mikor próbálkozhatunk újabb terheséggel. Megtisztelő válaszát előre is… Read more »

Evi
Evi
1 éve

Sziasztok oan keresem lenne volt 2 vetelesem első 4 hetes volt megjot bajom elment baba de ez június lehetett és monta doktornő lehet próbálkozni és bele vágtunk és megint pozitív volt teszt de utrahang semmit nem mutatót ki és megjot bajom kórházba montak elment nem felodot a baba szert ment ell montam doktort nőnek várok vele és most azon a szintre jutottunk próbálkoznak babával eltelt több mint fél év mit tegyek? Nagyon szépen köszönöm

Nazarjan Arev
Nazarjan Arev
1 éve

Jónapot! 11.07.én voltam az ügyeleten mivel enyhe vérzésem volt de akkor minden rendbe volt látszot a petezsák de 11.09.én viszont semmit nem látott de akkor már másik ügyeletre mentem mert erős vérzésem volt de azt irta a doktor nő a papira hogy fenyegető vetéles lehetséges akkor hogy nem vetéltem el?

Molnár Zsuzsa
Molnár Zsuzsa
1 éve

Jó estét Doktor Úr! 2hete volt egy művi vetélésem, mivel sajnos nem ment el magától, akkor voltam 9hetes viszont a magzat csak 6hetesnek felelt meg. Azt szeretném kérdezni, hogy mennyi időt kell várni, hogy megint próbálkozhassunk? A nőgyógyász fél évet javasolt. Előre is köszönöm válaszát!

Erika
Erika
1 éve

Tisztelt Doktor úr! 38 éves nő vagyok. Júniusban és októberben missed ab műtéten estem át. Az első terhességnél csak a petezsák növekedett, szikhólyagot nem láttak. A másodiknál szintén csak petezsák volt egy vérömleny miatt, ami aztán elhatalmasodott. A második műtét után találtak 2 cisztát a jobb petefészkemben. 6 hét telt el a műtét óta, túl vagyok az első menstruáción is, és a ciszták is eltüntek. Ön szerint szükséges várni még egy ciklust vagy már most próbálkozhatunk? 8mm-es a méhnyálkahártya és van egy 17mm-es tüszőm. MTHFR és Leiden heterozygota vagyok csökkent Protein S értékkel. Készült bővített hormonvizsgálat, pajzsmirigy, inzulinrezisztancia vizsgálat, TSH,A-TG,FSH,LH,PRL,AMH,SHBG,FT3,DHEAS,AND,kort,D-vit,… Read more »

Erika
Erika
1 éve

Köszönöm a válaszát.
3D UH-on is voltam már. Mindent rendben találtak.
Genetilai tanácsadáson is járatam de nem küldtek tovább vizsgálatra. Mit javasol, mit lenne érdemes vizsgálni?
Köszönettel,
Erika

Erika
Erika
1 éve

Köszönöm!