Terhesség vetélés után

Posted by:

Egy friss, 2017 novemberében megjelent tanulmány során a Tenessee állambeli Vanderbilt Egyetem kutatói arra a kérdésre keresték a választ, hogy egy spontán vetélés után mennyi idővel érdemes újra teherbe esni.

Milyen gyakori a vetélés?

A spontán vetélés a koraterhesség leggyakoribb szövődménye. Előfordulása igen gyakori, az ultrahanggal detektálható terhességek 8-20%-a végződik így. Fontos megemlíteni, hogy az összes megtermékenyülés több, mint 30%-a vetéléssel végződik, de ezek jelentős hányada nem éli meg az ultrahaggal való deketálhatósági kort, a gyakorlatban ez egy pár nappal későbbi menstruáció képében jelentkezik.

Mennyit kell várni vetélés után a következő terhességgel?

Arra a kérdésre, hogy kell-e várni az ismételt próbálkozással a vetélés után, nagyon sokáig tartotta magát az az elmélet, mely szerint egy vetélés után időt kell hagyni a méhnyálkahártyának, hogy regenerálódjon, emiatt mindenképpen javasolt pár hónap védekezés a következő terhesség előtt. Ez is, mint számos más, igen logikusan hangzó, tetszetős elmélet az évek során előbb megkérdőjeleződött, majd többszörösen kiderült róla, hogy bár első pillantásra logikusnak látszik, a valósághoz semmi köze nincs. Az utóbbi időben több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy nem jelent kockázatot, ha a vetélés után azonnal próbálkozik a pár a következő terhességgel, sőt, a meddőségi kezelések kapcsán egy olyan új módszer is kezd teret hódítani, amely során a méhnyálkahártyát lombik program előtt “felrissítjük”, azaz csíkokban kikaparjuk, megbontva ezzel az integritását.

Jelen kutatás figyelemre méltó eredménye, hogy nem csak az derül ki belőle, hogy nem szükséges várni, hanem arra is rámutat, hogy a következő terhesség során a vetélés kockázata akkor a legalacsonyabb, ha az a terhesség a vetélés utáni 3 hónapon belül megfogan! A kutatás során 514, előzőleg vetélésen átesett várandós terhességének a kimenetelét vizsgálták. Azt találták, hogy bár jelentős különbség nem mutatkozott a csoportok közt, de valamennyivel mégis azon csoportban volt a legkevesebb a vetélés, akik 3 hónapon belül újra teherbe estek.

Azonnal próbálkozzunk vetélés után?

Természetesen egy vetélés egy pár (különösen a nő) életében igen komoly trauma. Ahogy minden lelki traumát, ezt is mindannyian különbözőképpen és különböző idő alatt dolgozzuk fel. Véleményem szerint a lelki egyensúly ugyanolyan fontos, mint a testi egészség (ezen kettő fogalom nem is választható külön), ezért ha egy pár úgy érzi, hogy időre van szükségük a vetélés után a következő terhességig, nyugodtan várjanak. De ha úgy érzik, hogy lelkileg készen állnak egy következő terhességre, akkor szülészeti szempontból a várakozásnak semmi értelme, kezdjenek el azonnal újra próbálkozni!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112656

66
  Kapcsolódó bejegyzések

66
Szólj hozzá!

avatar
22 Comment threads
44 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
18 Comment authors
Nagy MónikaDr. Kelemen CsabaLiaEszterKiss Ramóna Recent comment authors
  Értesítések  
legújabb legrégebbi
Visszajelzés
Adrienn Bezzeg
Vendég
Adrienn Bezzeg

Jónapot. Nekem épp tegnap volt egy vetélésem, 4 hétben jártam,amikor mentem az első ultrahangos vizsgálatra. Ez volt délelőtt, dutan olyan alhasi görcseim voltak és alvatt verdarabok jöttek ki,hogy azonnal kórházba mentem. Egyből megvizsgált az ügyeletes nőgyógyász,aki megerősítette hogy elment a baba. Beagyazodás volt mint délelőtt kiderült, de azt mondták talán nem jól ágyazodott be . Most másnap is nagyon vérzek és nagyon görcsöl a hasam. Tanácstalan vagyok hogy hogyan tovább ! Jövőheten felkeresem az orvosom de addig is szeretnék valami tanácsot kérni. Köszönöm . Adrienn

Erzsébet
Vendég
Erzsébet

Jónapot vetélés után újra lehet próbálkozni a baba projekten?

Erzsébet
Vendég
Erzsébet

És van olya,h már nincs baba de a mell megvan duzzadva és a többi tünet?

Fanni
Vendég
Fanni

Jonapot!
Én egy két gyerekes anyuka vagyok, de az első terhessegem 5-6. Héten megszakadt és most is két gyermek után ugyan ebben az időben, ugyan úgy vetéltem el.
Az lenne a kerdesem, hogy lehetsseges, hogy a szervezetem csak egy nemo gyermeket fogad be ellenkező nemot meg kiloki?
Kell kivizsgáltatni ezt a helyzetett, és ha igen akkor ki és milyen vizsgálatokra kell hogy küldjön?

Előre köszönöm a válasz!

Erika
Vendég
Erika

Jónapot!Egy olyan kérdezem lenne,h holnap lesz 5 hete,h spontán vetélésem volt,de ma teszteltem és megint pozitív lett!Mit tegyek?nagyon fékek

Erika
Vendég
Erika

Jó reggellt!Egy olyan kérdésem lenne,h alak herpesz veszélyes a magzatra?

Vera
Vendég
Vera

Jónapot! 22 hetes terhes voltam és elvesztettem azt mondták nem volt majdnem semmi mehnyakam! Menyi idő után lehet próbálkozni?

Orsi
Vendég
Orsi

Tisztelt doktor úr! Nekem sajnos volt egy spontán vetélésem.Magától tisztultam nem kellett műtéti beavatkozás. Ma pont egy hete történt ,már a vérzésem is csillapodik épp hogy pici barna van még. Viszont nem kaptam felvilágosítást hogy mikor lehet együtt lennem a párommal. Azért fontos nekem ez mert nagyon fájt mind a kettőnknek hogy elvetéltem,ugyanis az első terhességem volt és nagyon szerettük volna a babát. Szeretném elkerülni hogy ne forduljon elő még egy ilyen tragédia. Ezért kérnék tanácsot hogy mikor lehetünk együtt hogy ne legyen baj és mikor lehet újra megpróbálni. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel Orsi.

Erika
Vendég
Erika

Jónapot!Egy olyan kérdésem lenne, terhesség alatt megengedett a nemi élet!Mert mint már korrában írtam vetélés után 5hétre terhes lettem és most fékek!

Vera
Vendég
Vera

Tisztelt doktor úr! Én már írtam. 23 hetesen elvesztettem az ikreket. Most kiderult a placentán alvadt vér volt és trombofilijára gyanakodnak. Ha az van akkor hogy bírták 23 hétig? És ha az van a következő terhesség előtt kell szedni valamijen gyógyszert? A forsavat aszpirinel ajánlották. Köszönöm szépen előre is.

Berecz Dóra
Vendég
Berecz Dóra

Jó napot! 3 év sikertelen teherbe esés(petevezeték elzáródás, műtét,műtét után bal petevezeték ismét elzáródva jobb oldali átjárható, hormonjaim rendben, férjem sperma vizsgálata is) után most végre sikerült, de sajnos ez az öröm hamar véget ért. Spontán vetélés,minimális vérzéssel. Menstruáció előtt 1 héttel bő barnázásom volt, de a menzesz várható napján kicsit véreztem aztán inkább barnásba ment át. Kórházban voltam UH-n nem láttak már sem méhen belüli sem méhen kívüli terhességet. Nagyon halványan még vérzek de gondolom ez ilyenkor természetes. Épp lombikba akartunk kezdeni de ezután az eset után kezdtünk reménykedni hogy sikerülhet spontán is. Van esély újabb spontán teherbe esésre… Read more »

Judit
Vendég
Judit

Kedves Dr. Úr!
Január 27.-én volt egy spontán vetélésem a terhességem 12. héteben járva. Műtétes beavatkozásra volt szükség. Szerencsére már semmilyen “utótöngéje” nincs már az esetnek, elmúlt a vérzés, és a barnás folyás is, és lelkileg is “túllendültünk” és feldolgoztuk mind a ketten! Érdeklődni szeretnék, hogy mikortól lehetséges, hogy újra együtt legyek a férjemmel, és mikor várható az első menstruáció?! Valamint ezekkel az előzményeket mikortól lehetséges újra próbálkozni?! Van már egy kislányunk, és nagyon szeretnénk kistesót neki!
Köszönöm szépen előre is a válaszát! Üdv. Judit

Ágota
Vendég
Ágota

Tisztelt Doktor Úr!

December 20-an 5 hónapos terhesen nem volt szív hang a babának. Beindított szüléssel megszültem a gyerekemet, majd műtétes vizsgálattal fejeződött be az egész.
Mikor próbálkozhatunk újra? Az Orvosom azt ajánlotta, hogy 3 hónap múlva. Esetleg ha azelőtt teherbe esek okozhat gondot?
Ágota

Niki
Vendég
Niki

Üdvözlöm Doktor Úr! 3 hónapja szültem( 2019.01.27),majd óvszeres védekezés mellett terhes lettem újra. Ikreket vártunk de sajnos elhalt a terhesség és spontán ürülés történt. 4.-5. hétben jártam ekkor. Barnás,pecsételős vérzéssel kezdődött (04.19.) és kb. 7 napig tartott. Majd a 7. napon(04.26) megindult a vérzés, picivel volt csak erősebb mint a menstruációnál szokott. Darabos nem volt ,viszont egészben távozott egy 6-7 cm-es darbag. Elvileg a méhnyálkahártya ha jól tudom?! 1 hét után (05.03.) az ultrahang is alátámasztotta,hogy teljesen kiürült és akkor a vattás pálcán sem volt már vér .Azt hittük teljesen elmúlt de még aznap este újra barnázni kezdtem. A jelenlegi… Read more »

Niki
Vendég
Niki

* darab
* válaszát
Elnézést, folyton kijavít a telefon!

Reni
Vendég
Reni

Tisztelt dr Úr!
Nekem 2017 ben volt egy spontán vetélésem,azóta nem sikerül zeherbe esni!Mi lehet a gond???

Kata
Vendég
Kata

Üdvözlöm Dr. Úr,

Nekem október 21.-én volt az abortuszom,mert a kicsinek a 8. héten megállt a szíve. Első baba. Szeretném Öntől megkérdezni,hogy már próbálkozhatunk a párommal? Egy 3 napig tartó menstruáción is túl vagyok.
Köszönöm a válaszát előre is!
Szép napot!
Kata

Kiss Ramóna
Vendég
Kiss Ramóna

Tisztelt Doktor Úr!

A 21. héten egy időközi UH vizsgálat során derült ki, hogy nincs szívhang (20. heti nagy UH-n minden rendben volt, de azóta nem nőtt). Missed ab, másnap kórház, szülés, műtéti befejezés. A 2 hetes kontrollon minden rendben volt, a szövettanból nem derült ki semmi. A műtét után 4 héttel jött meg a menstruációm (a korábbiakhoz hasonló lefolyású volt).
A műtét óta 6 hét telt el, most van peteérésem. Már lehet próbálkozni? A méh regenerálódik ennyi idő alatt vagy érdemes megvárni a következő peteérést? Nagyon vártuk, első baba lett volna, 1,5 év próbálkozás után.

Köszönöm,
Ramóna

Eszter
Vendég
Eszter

Kedves Doktor úr! 6 napja pozitivat teszteltem (menstruacio kimaradasa elott 2 nappal), majd ra 4 napra elkezdett halvanyodni a teszt, vervetel is kimutatta, hogy a hcg szintem 23,7 re csokkent. A mai nap pedig a verzes is megindult. Ez a ciklus 36.napja volt, 17.nap volt az ovulaciom, mivel nagyon korai volt a terhesseg, erdemes azert a verzes elmulasa utan egy ultrahangot kernem, hogy kiurult e rendesen vagy probalkozhatunk, ha elmulik a verzes? Ilyenkor ezt a napot szamitjuk a ciklus elso napjanak? Mivel a TSH szintem 3,2 lett most, valoszinuleg endokrinologus fel fog irni hormonpotlast is. Ilyenkor azert erdemes varni egy… Read more »

Lia
Vendég
Lia

Tisztelt Doktor Úr!

2019. május 13-án volt egy spontán vetélésem, amit műtéttel fejeztek be.
Novemberben ismét terhes lettem, de 9. hétre nem fejlődőt ezért január 13-án ismét abortuszon voltam. Nagyon el vagyok keseredve, nem tudom mit kellene tenni. A kivizsgálások elvileg csak a 3. vetélés után vannak. Várjuk meg vagy kezdjük el a vizsgálatokat?

Nagy Mónika
Vendég
Nagy Mónika

Tisztelt dr úr.
Olyan kérdésem lenne önhöz,sajnos Február 2-án volt a második spontán vetélésem az előző 2019.07.30-án.Most voltam a szövettani eredményért de sajnos nem tudnak semmit sem mondani hogy miért. Beszéltem már az Endokrinologusommal ő ugy gondolja hogy nem Endokrin probléma lehetett. Ő javasolta a nőgyógyászati kivizsgálást Immunologiai vizsgálatot. Sajnos mind két babám a 6hetesen ment el.Van már 1 kisfiam ő 2019.04.10-én született nagyon szeretnénk még egyet. Kisfiamnál kellet szedni sárgatest hormont. Nem tudom hogy mitévő legyek kezdjünk e kivizsgálást valahol vagy bele vághatunk e az újra próbálkozásba. Nagyon félő hogy megint így járunk. Köszönöm.
Nagy Mónika

Nagy Mónika
Vendég
Nagy Mónika

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ. Még olyan kérdésem lenne,hogy mégis hova forduljak a nőgyógyászaton azt mondták hogy nem kel további vizsgálat. Forduljak esetleg magán orvoshoz? Vagy mégis kit keressek fel ezzel hogy mielőbb megkezdjük a vizsgálatokat? Köszönöm

Nagy Mónika
Vendég
Nagy Mónika

Nagyon szépen köszönöm a gyors válaszokat. Mielőbb keresünk másik nőgyógyászt, és elkezdjük a vizsgálatokat.