A kenet általános minősítése

A lelet nem tartalmaz kóros sejteket.

A kenetben nem voltak rákmegelőző állapotra jellemző vagy rákos sejtek, de bizonyos egyéb eltéréseket találtak.

A kenetben kóros sejteket találtak, melyek rákmegelőző állapotnak, illetve rákos folyamatoknak megfelelhetnek.

A kenet minősége értékelhető, az eredmény megbízható.

A kenet értékelhető volt, de a jobb oldalon jelzett problémák miatt az értékelése nehézségekbe ütközött

A kenet nem volt értékelhető, a jobb oldalt jelzett probléma miatt.

A tárgylemez jelzése hibás volt, ezért nem azonosítható.

A kenet értékeléséhez szükséges klinikai adatok (kórelőzményi adatok) hiányoznak, ezért a kenet nehezen értékelhető.

Az endocervikális átmeneti zóna a méhnyak két hámrétegét elválasztó terület, melynek a fontosságát az adja, hogy bizonyos rákmegelőző állapotok sokszor innen indulnak ki. Amennyiben ebből a sejtrétegből nincs elég sejt a keneten, ismételt, a szokásosnál mélyebb mintavétel javasolt. Emiatt kérem jelentkezzen be egy ismételt rákszűrésre!

Bizonyos, lent részletezett technikai problémák merültek fel a kenet értékelése kapcsán.

A kenetben kevés sejt található, ezért a lelet értékelhetősége nehezített. Ez nem jelent kóros folyamatot, de amennyiben a kenet nem értékelhető, a rákszűrés megismétlése javasolt!

A méhnyak területén komoly mértékű gyulladás van jelen, ezért a gyulladásos elváltozások zavarják a kenet korrekt értékelését. A gyulladás kezelése receptköteles hüvelykúppal javasolt, ezért kérem vegye fel velem a kapcsolatot ide kattintva. A kezelés után a rákszűrés megismétlése javasolható.

A kenet véres, ezért a kenet megfelelő értékelése nehézségekbe ütközött. A vérzés a rákszűrés során természetes is lehet, de lehet egyéb, leggyakrabban gyulladásos elváltozások következménye is. Amennyiben a lelet nem értékelhető, egy gyulladásellenes kezelés után javasolt a rákszűrés megismétlése. A kezelés receptköteles készítményekkel történik, ezért kérem vegye fel a kapcsolatot velem ide kattintva.


Részletes vélemény

Nem neoplasztikus elváltozások

Nem neoplasztikus elváltozások:

A méhnyakon egyes típusú sejtek (hengerhámsejtek) helyét szabályos laphámsejtek veszik át. Nem rosszindulatú folyamat. A kiváltó oka lehet többek között gyulladás is. Önmagában a metaplasia nem indokol szorosabb cytologiai kontrollt, elégséges az évenkénti rákszűrésen való részvétel a továbbiakban is.

A metaplasia egyik altípusa, amikor az el nem szarusodó laphám vagy mirigyhám helyét elszarusodó laphám foglalja el. Nem rosszindulatú folyamat. A kiváltó oka lehet többek között gyulladás is. Önmagában az elszarusodás (leukoplakia) nem indokol szorosabb cytologiai kontrollt, elégséges az évenkénti rákszűrésen való részvétel a továbbiakban is

A méhnyakon egyes típusú sejtek (hengerhámysejtek) helyett a petevezetőkre jellemző csillószőrös hengerhám jelenik meg. Nem rosszindulatú folyamat. A kiváltó oka lehet többek között gyulladás is. Önmagában a metaplasia nem indokol szorosabb cytologiai kontrollt, elégséges az évenkénti rákszűrésen való részvétel a továbbiakban is.

Reaktív sejtelváltozások:

A méhnyak területén gyulladásos folyamat zajlik. Amennyiben a gyulladás komoly mértékű, ez zavarhatja a kenet értékelését és alul, a javaslat mezőben a 3 vagy 6 hónap elteltével történő ismétlés lesz beikszelve. Ebben az esetben egy vényköteles gyulladáscsökkentő kezelés javasolt, ez ügyben keressen engem ide kattintva. Amennyiben a lelet alján az „ismétlés protokoll szerint” fül van beikszelve, a gyulladás nem olyan mértékű, hogy zavarta volna a lelet kiértékelését. Ilyen esetben, amennyiben nincs bővebb folyása, vagy egyéb komolyabb fertőzésre utaló tünete, egy tejsavas hüvelykúp kúra elégséges, további teendőt nem igényel.

Amennyiben Ön terhes és a kenetben gyulladásra utaló jeleket találtak, ennek a kezelése, illetve kontrollja javasolt.

A reparatio (reparáció) a sejtek védekezése valamely fizikai vagy kémiai inger hatására, mely akár lehet például egy együttlét vagy egy tampon eltávolítása is. Teendőt nem igényel.

A reaktív sejtelváltozással járó metaplasi esetén a méhnyakon egyes típusú sejtek helyét szabályos, de más típusú sejtek veszik át. Nem rosszindulatú folyamat. A kiváltó oka gyulladásos folyamat. Amennyiben a gyulladás komoly mértékű, ez zavarhatja a kenet értékelését és alul, a javaslat mezőben a 3 vagy 6 hónap elteltével történő ismétlés lesz beikszelve. Ebben az esetben egy vényköteles gyulladáscsökkentő kezelés javasolt, ez ügyben keressen engem ide kattintva. Amennyiben a lelet alján az „ismétlés protokoll szerint” fül van beikszelve, a gyulladás nem olyan mértékű, hogy zavarta volna a lelet kiértékelését. Ilyen esetben, amennyiben nincs bővebb folyása, vagy egyéb komolyabb fertőzésre utaló tünete, egy tejsavas hüvelykúp kúra elégséges, további teendőt nem igényel. Önmagában a metaplasia nem indokol szorosabb cytologiai kontrollt, elégséges az évenkénti rákszűrésen való részvétel a továbbiakban is.

A kenetben számos fehérvérsejt (leukocyta) található. Gyulladásos folyamatra utal. Amennyiben a gyulladás komoly mértékű, ez zavarhatja a kenet értékelését és alul, a javaslat mezőben a 3 vagy 6 hónap elteltével történő ismétlés lesz beikszelve. Ebben az esetben egy vényköteles gyulladáscsökkentő kezelés javasolt, ez ügyben keressen engem ide kattintva. Amennyiben a lelet alján az „ismétlés protokoll szerint” fül van beikszelve, a gyulladás nem olyan mértékű, hogy zavarta volna a lelet kiértékelését. Ilyen esetben, amennyiben nincs bővebb folyása, vagy egyéb komolyabb fertőzésre utaló tünete, egy tejsavas hüvelykúp kúra elégséges, további teendőt nem igényel.

Hormonkép:

A kenetben lévő sejtek mind a korának, mind az előzményeinek megfelelőek, ebből a szempontból minden rendben van.

A atrophia (atrófia) a hám sorvadását jelenti, mely leggyakrabban a változó korral (menopauza) együtt járó eltérés. A menopauza során ez az eltérés nem kóros folyamat. Önmagában a méhnyak hámjának atrófiája nem igényel kezelést, egyéb eltérés nélkül az évenkénti rákszűrés elégséges. Amennyiben a menopauza előtt jelentkezik atrófiás hám, illetve ha egyén hormonális problémára utaló jelet is tapasztal, hormonális kivizsgálás javasolt.

Értelemszerűen az atrophiának egy enyhe formája. A atrophia (atrófia) a hám sorvadását jelenti, mely leggyakrabban a változó korral (menopauza) együtt járó eltérés. A menopauza során ez az eltérés nem kóros folyamat. Önmagában a méhnyak hámjának atrófiája nem igényel kezelést, egyéb eltérés nélkül az évenkénti rákszűrés elégséges. Enyhe atrophiás jelek a menopauza előtt, fertilis korban is megjelenhetnek. Amennyiben egyéb, a hormonháztartás zavarára utaló jelet is tapasztal, hormonális kivizsgálás javasolt.

A szülés utáni állapotnak megfelelő sejtkép. A terhesség alatti hormonális változások a méhnyak sejtjein is jelentős változásokat okoznak, így terhesség után ennek megfelelő sejtképet lát a cytológus a keneten.

A látott sejtek az Ön korának , illetve előzményeinek (pl szülés) nem megfelelő képet adnak. Ebben az esetben hormonális kivizsgálás javasolható.

Kórokozók:

A trichomoniasis leggyakrabban nemi úton terjedő betegség, de egyéb módon is megfertőződhet valaki (pl. közös fürdővíz, törölközőhasználat).  Az esetek felében tünetmentes, vagy igen enyhe tünetekkel jár. Jellegzetes tünete a bőséges, sárgás-zöldes, habos, bűzös folyás, gyakori vizelési inger, hüvelyi viszketés. A fertőzés kezelést igényel, mely vényköteles gyógyszerrel történik. Trichomonas pozitivitás esetén kérem vegye fel velem a kapcsolatot ide kattintva.

A Candida fertőzés általában jellegzetes tünetekkel jár: égő, viszkető érzés, fehér darabos folyás, esetleg fájdalmas, gyakori vizelés. Az esetek egy részében csak a rákszűrés kenetében diagnosztizálják a gombákat, kísérő tünetek nélkül. A kezelés módja függ a gombás fertőzés gyakoriságától. Évente egy-egy gombás fertőzés esetén, illetve komoly kísérőtünetek nélkül egy recept nélkül kapható hüvelyi készítmény használata elégséges lehet.

A vegyes baktérium flóra azt jelenti, hogy a normál flórán felül egyéb baktériumok is jelen vannak. Ez leginkább annak a következménye, hogy a normál baktérium flóra nem elég erős, mivel normális esetben ez a baktérium csapat megakadályozza egyéb baktériumok elszaporodását. A kezelés is erre alapul, a normál baktériumflórát kell erősítsük. Ezt bármilyen, recept nélkül kapható, a hüvely normál flóráját erősítő hüvelykúp kúrával megteheti, ezen felül ez a diagnózis más teendőt nem igényel, ha nem kíséri bármyilen tünet (bűzös folyás, viszketés, stb), illetve ha nem terhes.

A genitalis herpes az esetek jelentős részében tünetekkel jár. Első alkalommal a tünetek igen kifejezettek (fájdalmas bőrelváltozások, rossz közérzet), kiújulás esetén a tünetek jóval enyhébbek. Kezelése vényköteles készítményekkel történik, ezért herpes simplex pozitivitas esetén kérem vegye fel velem a kapcsolatot ide kattintva.

Actinomyces fertőzés leggyakrabban méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD, „spirál”) viselő nőknél fordul elő. Ebben az esetben az IUD eltávolítása és antibiotikus kezelés javasolt, ezért amennyiben actinomyces pozitív, jelentkezzen be mielőbb egy vizsgálatra!

Kóros, neoplasticus elváltozások

Laphámsejtek:

A kenetben kóros laphámsejtek vannak, amiknek az eredete nem határozható meg egyértelműen. Az alábbi két típusát különböztetjük meg:

A kenetben bizonytalanul megítélhető kóros laphámsejtek vannak. A bizonytalan eredetnek két oka lehet:

  • nehezen megítélhetõ elváltozások, melyek általában HPV okozta sejtelváltozásokkal együtt jelennek meg
  • nehéz hitelesen a jóindulatú (gyulladásos, reaktív vagy degeneratív) elváltozásokat a rákmegelőző állapotok különböző fokozataitól (LSIL, HSIL) megkülönböztetni.

AZ ASC-US egy nagyon gyakori elváltozás, a kenetek kb 5%-ban van jelen. Szükség esetén gyulladáscsökkentő vagy hormonális kezelést követően HPV szűrés, illetve 3 hónap elteltével ismételt cytologiai vizsgálat javasolt. Amennyiben a HPV vizsgálat negatív, a kontroll rákszűréssel várhatunk 6 hónapot.

Az ASC-H esetében felmerül a súlyos fokú hámdysplasia (a sejtek súlyos elfajulásának, egy rákmegelőző állapotnak) a lehetősége. Ebben az esetben az elváltozás hátterében nem állhat gyulladás, vagy ösztrogénhiány. Ilyen lelet esetén HPV szűrés és szövettani mintavétel javasolt, mely lehet célzott mintavétel, a kolposzkóposan gyanús területekről, főleg fiatalabb (25 évnél fiatalabb) páciensek esetén, illetve a méhnyak kúp-kimetszése  elektromos késsel (loop-conisatio).

LSIL esetén a kenetben enyhe fokú sejt-atípia található. LSIL esetén nagy valószínűséggel HPV fertőzés áll a háttérben, ezért HPV szűrés elvégzése mindenképpen indokolt. HPV negativitás esetén 6, míg HPV pozitivitás esetén 3 hónap múlva javasolt a rákszűrés megismétlése. Amennyiben a kenet gyulladásos vagy ösztrgénhiányra utaló jeleket is tartalmaz, ezek kezelése javasolt, bár az esetek döntő többségében nem ezek az elváltozások állank az LSIL hátterében. Az LSIL leletek előforulási gyakorisága nagyjából 2%.

A CIN besorolás a kóros sejtek minőségi besorolására vonatkozik, magyarul, hogy a sejtek mennyire térnek el egy normális sejttől. Leginkább a sejtek, és a sejtmagok mérete alapján történik a besorolás. A CIN 1-es besorolás a legenyhébb fokozatú sejtelváltozásokat jelenti.

A HPV a humán papillómavírus rövidítése, az egyik leggyakoribb nemi úton terjedõ betegség. 50 éves korukra a nõk 75%-a legalább egy HPV fertõzésen már átesett. A HPV fertőzés és a méhnyak rákmegelőző és rákos elváltozásainak az összefüggése mára már egyértelmű. A HPV fertőzést a saját immunrendszer az esetek jelentős részében belátható időn belül (1-2 év) alatt legyőzi, ugyanakkor bizonyos esetekben mérsékelt vagy súlyosabb hámelváltozásokat okozhat. A HPV fertőzés egyes eseteben sok évig fennmaradhat. HPV fertőzés esetén óvszeres védekezés javasolt. A fertőzést gyógyszersen nem tudjuk gyógyítani, sokáig próbálkoztunk bizonyos immunerősítő készítményekkel, de az utóbbi évek szakirodalmi adatai alapján ezek hatásossága megkérdőjelezhető. Fontos ugyanakkor megemlíteni, hogy a HPV egy vírus, emiatt a rákszűrés mikroszkópos vizsgálata során nem látható, csak bizonyos közvetett jelek alapján lehet következtetni a jelenlétére, tehát a cytologiai leleten szereplő HPV mindig csak egy gyanút jelent a fertőzésre. A HPV fertőzés tényét a HPV szűréssel lehet megerősíteni, mely során ugyanúgy a méhnyakról veszünk mintát, mint rákszűrésnél. A HPV szűrés kapcsán a fertőzés meglétén túl a HPV törzs típusát is azonosítják. Ez azért fontos, mert a különböző törzsek különböző mértékben veszélyesek a hámelváltozások kialakulása szempontjából. Ez alapján vannak alacsony és magas kockázatú HPV törzsek.

A HSIL súlyos fokú hámsejt eltéréseket jelent, egyértelműen rákmegelőző állapot. Ilyen eredményű cytologiai lelettel az esetek 1%-ában találkozunk. A kiemenetelét nehéz megjósolni, de az esetek legfeljebb egyharmadában normalizálódik csak a sejtkép, az esetek többségében súlyosabb hámelváltozások, időval rákos folyamat alakul ki. Ezért ilyen lelet esetén HPV szűrés és szövettani mintavétel javasolt, mely lehet célzott mintavétel, a kolposzkóposan gyanús területekről, főleg fiatalabb (25 évnél fiatalabb) páciensek esetén, illetve a méhnyak kúp-kimetszése  elektromos késsel (loop-conisatio).

A CIN besorolás a kóros sejtek minőségi besorolására vonatkozik, magyarul, hogy a sejtek mennyire térnek el egy normális sejttől. Leginkább a sejtek, és a sejtmagok mérete alapján történik a besorolás. A CIN 2 közepesen, a CIN 3 súlyos fokban kóros sejtképre utal.

A laphám carcinoma a méhnyak laphám eredetű rákos folyamatát jelenti. Ilyen lelet esetén mindenképpen szövettani mintavétel, illetve a szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzése javasolt mielőbb. Ezen leletek birtokában lehet dönteni a további kezelésről.

Mirigyhámsejt rendellenességek:

A kenetben kóros mirigyhámsejtek vannak, de egyértelműen nem lehet megítélni a jelentőségüket. A mirigyhámsejtek származhatnak a méhnyak nyakcsatornájából és a méhnyálkahártyából (lásd alább). Ilyen lelet esetén ultrahang vizsgálat, kolposzkópia és HPV szűrés indokolt. Amennyiben mind a HPV szűrés, mind a kolposzkópia, mind az ultrahang vizsgálat negatív, 3-6 hónap múlva ismételt cytologiai vizsgálat javasolt. Bármelyik vizsgálat pozitivitása esetén szövettani mintavétel javasolt, mely a méhnyak egy kúp alakú részének kimetszéséből (conisatio), illetve a nyakcsatornából és a méhnyálkahártyáról vett szövettani mintavételt jelent.

Az alábbi típusait különböztetjük meg:

Az atípusos mirigyhámsejtek a méhnyak nyakcsatornájából származnak.

 

Az atípusos mirigyhámsejtek a méhynálkahártyából származnak.

Az atípusos mirigyhámsejtek eredete bizonytalan.

A kenetben kóros mirigyhámsejtek vannak, melyek eredete nagyobb valószínűséggel rákmegelőző állapotra vagy rákos folyamatra utal. Mindenképpen szövettani mintavétel javasolt, mely a méhnyak egy kúp alakú részének kimetszéséből (conisatio), illetve a nyakcsatornából és a méhnyálkahártyáról vett szövettani mintavételt jelent. A kóros mirigyhámsejtek származhatnak a méhnyak nyakcsatornájából és a méhnyálkahártyából:

Az atípusos mirigyhámsejtek a méhnyak nyakcsatornájából származnak.

Az atípusos mirigyhámsejtek eredete bizonytalan.

A méhnyak mirigyhám eredetű rákmegelőző állapota. Az in situ carcinoma azt jelenti, hogy a folyamat még nem invazív, tehát nem terjed rá a környező szövetekre, szervekre. Az AIS-ből nagyjából 5 év alatt fejlődik ki invazív rákos folyamat. Ilyen lelet esetén ultrahang vizgsálat és HPV szűrés javasolt, majd szövettani mintavétel, mely a méhnyak egy kúp alakú részének kimetszéséből (conisatio), illetve a nyakcsatornából és a méhnyálkahártyáról vett szövettani mintavételt jelent. HPV negativitás esetén a méhnyálkahártya eredet a valószínűbb, ezért ilyenkor a kúp-kimetszéstől el lehet tekinteni, elég a méhnyakból és a méhnyálkahártyából szövettani mintát venni.

Mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat. Szövettani mintavétel és a szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzése az első lépés. Ilyen cytologiai lelettel érdemes onkológiai centrumban folytatni a kezelést. Az alábbi típusait különböztetjük meg:

A méhnyakból kiinduló mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat.

A méhnyálkahártyából kiinduló mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat.

Egy, a méhen kívüli szervből kiinduló mirigyhám eredetű invazív rákos folyamat. Nagy valószínűséggel egy másik szerv rákos folyamata adott áttétet a méhnyakba.

A mirigyhám eredetű rákos folyamat kiindulási szerve nem azonosítható.

A fent felsoroltakon kívüli, egyéb típusú rosszindulatú, invazív rákos folyamat. A további kivizsgálást és kezelést érdemes onkológiai centrumban folytatni.


Diagnózis (Bethesda):

Itt találja a fődiagnózist, ami a fenti eltérések közül a legjelentősebb. Ezen túl, bár ma már elavultnak számít, de mivel sok páciens megszokta a régi, Papanicolau (P) féle beosztást, adott esetben ezt is itt tüntetik fel. A P beosztás a következőket jelenti:

Az életkornak és egészséges állapotnak (ciklus, terhesség, menopauza) megfelelő, jóindulatú sejtkép.

Szintén negatív lelet. Az adott anatómiai területen előforduló, éptől ugyan eltérő, de nem rosszindulatú sejtkép. A fertilis korú nők jelentős részében a negatív rákszűrés eredménye P2.

A kenetben kóros sejtek vannak. HPV szűrés és a rákszűrés ismétlése javasolt. Ma már a P3-as diagnózis önmagában kevés a döntéshez, a fenti, új beosztás alapján határozzuk meg a pontos tennivalókat.

A kenetben rákmegelőző állapotra vagy rákos folyamatra utaló sejtelváltozások vannak. HPV szűrés és szövettani mintavétel indokolt. Ma már a P4-as diagnózis önmagában kevés a döntéshez, a fenti, új beosztás alapján határozzuk meg a pontos tennivalókat.

A kenetben egyértelműen invazív rákos folyamat azonosítható.  Ilyen lelet esetén mindenképpen szövettani mintavétel, illetve a szükséges képalkotó vizsgálatok elvégzése javasolt mielőbb. Ezen leletek birtokában lehet dönteni a további kezelésről.

Javaslat

Negatív lelet és negatív előzmények esetén az évenkénti nőgyógyászati szűrésen való megjelenés javasolt. Amennyiben az előzményben kóros rákszűrése, illetve HPV szűrése volt, a javasolt vizsgálatok gyakorisága az orvos által elmondottak alapján történjen,

A vizsgálat ismétlésének a gyakorisága a klinikai eltérések (kolposzkópos kép, előzmények, tünetek) alapján határozható meg.

A rákszűrés ismétlése javasolt 3 hónap múlva.

A rákszűrés ismétlése javasolt 6 hónap múlva.

A rákszűrés ismétlése javasolt 9 hónap múlva.

Szövettani mintavétel javasolt. Ez lehet a méhnyakon végzett kúp-kimetszés (conisatio), illetve szükség esetén a méhnyakból, illetve a méhűrből vett szövettani mintavétel.