Milyen és mennyi sport javasolható terhesség alatt?

2018-11-11
Dr. Kelemen Csaba

Közismert tény, hogy a sport terhesség alatt is nagyon fontos. A kérdés az, hogy mikor és milyen mértékű sport az ideális, illetve kik azok a várandósok, akiknek nem javasolt a testmozgás, vagy csak mértékkel javasolható. Ebben nyújt segítséget egy új kanadai irányelv.

A terhesség alatti sport előnyei

Összességében elmondható, hogy a terhesség alatti testmozgásnak számos pozitív hatása van, mind a magzatra, mind az anyára nézve. A teljesség igénye nélkül, magzat szempontjából például kevesebb a kórosan nagy magzati súly előfordulása, az anya szempontjából például csökken a preeclampsia, a terhességi cukorbetegség, az inkontinencia, a depresszió vagy egyes ízületi megbetegedések előfordulása.

Fontos megjegyezni, hogy a javasoltnál lényegesen nagyobb intenzitású sport nem jár fokozott előnyökkel a fentiek tekintetében.

A terhesség alatti sportolás nem emeli a vetélés, koraszülés, az idő előtti burokrepedés vagy bármilyen szüléssel kapcsolatos komplikáció veszélyét.

Pontosan mit és mennyit sportoljunk terhesség alatt?

Az új irányelv (2019 Canadian Guideline for Physical Activity Throughout Pregnancy) a következőket javasolja:

 1. Minden terhes, akinél nem áll fenn ellenjavallat, a fizikai aktivitást folytassa vagy kezdje el terhesség alatt. Ez különös tekintettel igaz azokra, akik:
  1. a terhesség előtt nem sportoltak
  2. terhességi cukorbetegségben szenvednek
  3. túlsúlyosak vagy kövérek (ezt legegyszerűbben a BMI alapján számolhatja ki, ha kíváncsi a saját BMI-jére, kattintson ide, a terhesség alatti kóros testsúly következményeiről ide kattintva olvashat)
 2. Minden terhes hetente legalább 150 percet fordítson mérsékelten intenzív testmozgásra.
 3. Ezt az időt a hét legalább 3 napján kell szétosztani, de a legjobb, ha minden nap mozog valamennyit.
 4. Az edzésforma tekintetében az aerob testmozgás és a mérsékelten anaerob testmozgás (úgynevezett resistance training, például TRX) kombinációja az ideális. A jóga (vagy a gentle streching) szintén jótékony.
 5. A kismedencei izmok tornáztatása (például Kegel gyakorlatok) az inkontinencia kialakulásának a veszélyét jelentősen csökkentik. Ezen gyakorlatokat javasolt napi szinten ismételni.
 6. Azon várandósok, akik a háton végzett gyakorlatok során gyengeségérzést, émelygést vagy egyéb kellemetlenséget tapasztalnak, kerüljék ezeket a gyakorlatokat, más pozícióban mozogjanak.

Kik azok, akiknek nem javasolt a sport terhesség alatt?

A terhesség alatti sportolásnak lehetnek úgynevezett abszolút és relatív ellenjavallatai.

Azon várandósok, akiknél abszolút ellenjavallat áll fenn, folytassák a megszokott napi aktivitásukat (a napi rutin folytatódjon, nem szabad például egész nap feküdni a fokozott trombóziskockázat miatt), de ne sportoljanak.

Azon terheseknél, akinél relatív ellenjavallat áll fenn, egyedi elbírálás alapján ítélhető meg, hogy javasolt-e a sport terhesség alatt, így ezekben az esetekben ezt kérdezze meg a terhességet gondozó orvosától.

Az abszolút ellenjavallatok:
 • burokrepedés (elfolyt magzatvíz)
 • hüvelyi vérzés
 • előlfekvő lepény (a lepény fedi vagy eléri a belső méhszájat) a 28. hét után
 • preeclampsia
 • a méhnyak megrövidülése (25mm-nél rövidebb méhnyak)
 • a magzat nem megfelelő növekedése
 • hármas ikerterhesség
 • nem beállított cukorbetegség, nem beállított magasvérnyomás betegség
 • nem beállított pajzsmirigy betegség
 • bármilyen komoly szív-érrendszeri, légzőszervi, vagy egyéb betegség
A relatív ellenjavallatok:
 • ismétlődő (habituális) vetélés
 • terhességi magasvérnyomás
 • az előzményben koraszülés
 • enyhe/közepes szív-érrendszeri vagy légzőszervi megbetegedés
 • komoly vérszegénység
 • egyes táplálkozási betegségek
 • ikerterhesség esetén a 28. hét után

 

Összességében fontos tehát megjegyezni, hogy egy szövődménymentes terhesség során a fizikai aktivitás rendkívül fontos, számos betegséget megelőzhetünk így. A sport mennyisége, intenzitása szintén fontos tényezők, érdemes a testmozgásra szánt időt és ennek az intenzitását a fentiek alapján összeállítani. Ugyanakkor bizonyos esetekben a testmozgás nem, vagy csak mértékkel javasolható, így ezt minden esetben javasolt a terhesgondozást végző orvosától is megkérdezni.

Amennyiben kíváncsi arra, hogy milyen egyéb dolgokat javasolt, illetve nem javasolt terhesség alatt csinálni, kattintson ide.

 

Forrás: JOGC (Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada)

Értesítések
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_ok.png

Nekem szól! Egészségértés Díj 2019


MILYEN SZŰRÉSEK JAVASOLTAK ÖNNEK? >>

KAPCSOLAT

Rendelésre ide kattintva online is be tud jelentkezni. Sürgős esetben, vagy ha telefonon szeretne bejelentkezni, hívja ezt a telefonszámot: +36 20 3217819 Az online konzultációt ide kattintva éri el. Amennyiben a bejelentkezéssel kapcsolatban kérdése van, az asszisztensnőmmel ide kattintva tudja felvenni a kapcsolatot.

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne értesülni arról, ha új bejegyzés jelenik meg, iratkozzon fel a hírlevélre!

Feliratkozás után kérem ellenőrizze az email fiókját a feliratkozás megerősítéséhez!

A feliratkozás után kapni fog három betegségről (PCOS, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy alulműködés), illetve a terhesgondozásról egy részletes tájékoztatót is.

0
Would love your thoughts, please comment.x