Miért kevés az anyatej?

Posted by:

Egy friss kutatás merőben új megvilágításba helyezi a kevés mennyiségű anyatej problémáját. A Cincinatti Gyermekkórház és a California Davis Egyetem által publikált tanulmányban az inzulin szerepét vizsgálták a tejelválasztás során. Meglepő eredményre jutottak!
Azt eddig is tudtuk, hogy a vércukor-anyagcsere szuboptimális egyensúlyának a kísérőtünetei (pl. túlsúly, nagysúlyú újszölött) mellett gyakoribb az elégtelen tejtermelés. Mindazonáltal eddigi tudásunk alapján nem gyanítottuk a háttérben az inzulin szerepét, mivel a tejtermelő sejtek glükóz-felvételéhez nem szükséges inzulin. Jelen kutatás azonban kimutatta a tejtermelés időszakában lévő emlőmirigyek igen kifejezett inzulin-érzékenységét.
A 20-44 éves nők 20%-a küzd suboptimális vércukor-anyagcsere állapottal, ezért ennek a felfedezésnek igen komoly jelentősége van.
Az említett intézetek jelenleg az inzulin-anyagcserére ható gyógyszereknek a tejtermelésre gyakorolt hatását vizsgálják. Amennyiben ezek a vizsgálatok sikerrel zárulnak, sok kismamánál van remény arra, hogy egy olyan problémát orvosoljunk, amelyre eddig nemigen tudtunk megoldással szolgálni. Természetesen a legfontosabb itt is a megelőzés, ami jelen esetben az ésszerű diétát és a testmozgást jelenti.

0
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments