Melyik Covid elleni védőoltást kaphatják pajzsmirigy betegségben szenvedők?

Posted by:

A pajzsmirigy alulműködésben szenvedő páciensek Covid elleni védőoltásával kapcsolatban sok kérdés merült fel az elmúlt időszkban. A helyzet ugyanakkor nem annyira bonyolult, lássuk, mit tudunk pontosan. Kaphat-e oltást az, aki pajzsmirigy alulműködésben vagy autoimmun pajzsmirigy gyulladásban (pl Hashimoto kór) szenved? Jelen írásban a mai napon hazánkban engedélyezett oltásokat tekintjük át.

Milyen általános ellenjavallatai vannak az oltásoknak?

 Alapvetően ellenjavallatnak számít természetesen az oltás bármely alkotóeleme által kiváltott súlyos allergiás reakció. Akinek ilyen jelentkezett az első oltás után, a másodikat nem kaphatja meg. Szintén általános ellenjavallat bármilyen okból fennálló, akut, lázas megbetegedés, ennek a gyógyulását meg kell várni, az oltás csak ezután adható be. Bár általános ellenjavallatként szerepel a hazai protokollokban, a terhesség már kicsit bonyolultabb kérdés. A Pfeizer oltással kapcsolatban a nemzetközi szakirodalom megengedőbb, ezt a várandós nők, ha úgy döntenek megkaphatják, de fontos tisztában lenniük azzal, hogy jelenleg még nincs elegendő adat ahhoz, hogy kijelenthessük, hogy az oltás terhesség alatt is biztonságos. 

Melyik oltást kaphatnak pajzsmirigy betegségben szenvedők?

Az oltóanyagok többsége biztonsággal adható pajzsmirigy betegségben szenvedő pácienseknek, legyen szó pajzsmirigy alulműködésről (hypothyreosis), autoimmun pajzsmirigy gyulladásról vagy pajzsmirigy túlműködésről (hyperthyreosis). Természetesen nem csak oltás miatt fontos, hogy az alapbetegség rendszeres kontroll alatt álljon és a pajzsmirigyfunkciók be legyenek állítva a megfelelő gyógyszereléssel. 

Frissítés! Az OgyÉI március 30-án megváltoztatta a Szputnyik vakcina ellenjavallati körét, így kikerültek az ellenjavallatok közül a pajzsmirigy betegségek (ezidáig a Szuptnyik egyértelmű ellenjavallatát képezte bármilyen típusú pajzsmirigy betegség). Mindazonáltal jelenleg sem annyira megengedő a szabályozás a Szputnyikkal kapcsolatban, mint a többi oltással. A friss szabályozás szerint „elővigyázatossággal adható” besorolást kapott ez az oltóanyag pajzsmirigy betegség esetén. A részletesebb leírásból ugyanakkor megtudjuk, hogy ezen oltóanyaggal kapcsolatban nincs információ arra vonatkozóan, hogy adható-e pajzsmirigy betegségben.

Lássuk összefoglalva, melyik oltásról mit tudunk!

Pfizer Moderna AstraZeneca Sputnyik V Sinopharm
Típus mRNS mRNS DNS csimpánz adenovírus vektorban DNS humán adenovírus vektorban inaktivált koronavírus
Korcsoport 16 éves kortól 18 éves kortól 18 éves kortól (55 éves kor felett nem ismert a hatásossága) 18 éves kortól 18 éves kortól
Hatásosság 95% 94,5% 62% 91,4% 79,4%
Pajzsmirigy betegségben adható Igen Igen Igen Elővigyázatossággal adható (nincs elegendő adat) Igen, ha egyensúlyban van tartva
Terhesség, szoptatás Nincs elegendő adat
(egyedi mérlegelés alapján
a nemzetközi adatok
szerint adható)
Nincs elegendő adat Nincs elegendő adat Nincs elegendő adat Nincs elegendő adat

Forrás: Magyar Endokrinológiai és Anyagcsere Társaság

46
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest

46 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Csikai Valéria
Csikai Valéria
2 éve

Én nekem több féle problémám van Igy hát sorolom Cukorbetegség Vérnyomás probléma Asztmai a fulladásos köhögés És az állandó fejfájással valo kinlodás és még a nőgyógyászati problémák Ebben az esetben milyen oltás adható.

Villámné Tóth Zsuzsanna
Villámné Tóth Zsuzsanna
2 éve

Pajzsmirigy alulműködésem van,nem nagy mértékű,jók az eredményeim,napi 1 Letroxot szedek 50g,kedden kapnám az oltást,Szputnyikot,megkaphatom???

Villámné Tóth Zsuzsanna
Villámné Tóth Zsuzsanna
2 éve

Köszönöm szépen!

Gergely Anikó
Gergely Anikó
2 éve

Tisztelt Doktor Úr,

a Szputnyik és az AstraZeneca vakcinája hasonló technológián alapul. Az orosz vakcina ellenjavallott pajzsmirigybetegségek esetén, míg az Astra Zeneca nem. Mi ennek az oka?

Jakab-Szilágyi Klára
Jakab-Szilágyi Klára
2 éve

Jó napot Doktor Úr! Nekem alulműködés van, nincs pajzsmirigyem, mivel tavaly szeptemberben megműtötték túlműködéssel. A TSH magas most (109), mert elfogyott a gyógyszer, nem tudtam szedni. A héten már tud fogadni az endokrinológus, lesz gyógyszer is. Ilyen értékkel fel lehet venni az oltást? Pfizer-t fogok kapni.

S. Anikó
S. Anikó
2 éve

Tisztelt Doktor úr! A Szputnyik vakcinát ajánlotta fel tegnap körzeti orvosom. Pajzsmirigy alulműködésem van(L-Thyroxine-ból 100-at szedek) és IR-em, de azt nem tudom, hogy az egyensúlyban van, mivel utoljára 2 éve voltam terhelésen, akkor 160g-os diétára fogtak. Most 20-án megyek csak terhelésre és 04.30-án endokrinológushoz. Megkaphatom a Szputnyikot vagy jelezzem körzeti orvosomnak, hogy a Pfizer/Moderna közül valamelyiket szeretném. Előre is köszönöm válaszát.

S.Aniko
S.Aniko
2 éve

Koszonom a valaszt.

Zsiga Ádám
Zsiga Ádám
2 éve

Üdvözlöm. Édesanyámnak (73 éves) pajzsmirigy betegsége van, ami gyógyszerrel kezelnek. A háziorvostól és az oltóponton is azt az információt kapta, hogy megkaphatja a szputnyik vakcinát. Megkapta 1,5 hete, 3-4 napja pedig olyan, mintha kicserélték volna. Összefüggéstelenül beszél, keresi a szavakat. Mit kell tenni ilyen esetben? Elmúlhat ez az állapot? Vagy szükséges ügyeletet/mentőt hívni? Köszönöm.

Zsiga Ádám
Zsiga Ádám
2 éve

Kedves Doktor Úr!
Köszönöm a válaszát. Azt hiszem, igaza lehet, egy véletlen folytán talán kiderült, hogy mi lehet a gond. Kiderült, hogy vizelés előtt erős vesegörcse van napok óta és az is, hogy egy ideje szinte egyáltalán nem iszik. Utánanéztem, a kiszáradásnak teljesen olyan tünetei vannak, mint amiket ő produkál. Még egyszer nagyon köszönöm a segítséget. Tisztelettel, Zsiga Ádám

Ferencz Anikó
Ferencz Anikó
2 éve

Tisztelt Főorvos Úr! A problémám összetett. Már több orvosnál jártam magán rendelés keretein belül, az állapotomban eddig csak romlás következett be. 7 éve kiterjesztett méheltávolítás FIGO1 méhtestrák miatt. Utána kezdődtek a pajzsmirigy és egyéb problémák. 4,6 TSH miatt, egyéb értékek rendben voltak,jódot és pajzsmirigyhormont írt fel az orvosom, mert a testsúlyom a diéta és torna ellenére 20 kg-ot növekedett..A nyugalomban lévő, néhány göböt tartalmazó pajzsmirigyem hirtelen begyulladt és átcsapott Hasimotóba,legalábbis az orvosom ezt diagnosztizálta.Minden tünetem megvan ami az alul és a túlműködés esetén lehet, kivéve a testsúly, ami nálam diéta mellett is nő, illetve stagnál. Persze inzulinrezisztencia is van, nagy… Read more »

Márton András
Márton András
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!

Az OGYÉI oldalán szereplő megújult hivatalos alkalmazási előirat szerint a Sputnyik V esetében nem ellenjavallt a beadás pajzsmirigy betegségben szenvedőknek, neki az oltóanyag elővigyázatossággal adható.
Szeretném megtudni, hogy melyik a hivatalos álláspont endokrinológusok körében.

Köszönettel:

Márton András

Joó Ágnes
Joó Ágnes
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!

Átestem a Covid (brit) vírusfertőzésen, enyhe lefolyással. PCR tesztem negatív. Csináltattam SARS-CoV-2 spike specifikus IgG laborvizsgálatot, melynek eredeménye pozitív, 328,4AU/ml. Hashimoto pajzsmirigy alulműködésem és magas vérnyomásom van, mindkettő kezelve. A kérdésem, hogy mikor kaphatok oltást és melyiket?

Köszönöm a válaszát,

Üdvözlettel:
Joó Ágnes

Kovács András
Kovács András
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!

Édesanyám nemrég megkapta a Szputynik vakcinát, kezeletlen pajzsmirigy túlműködése ellenére (az oltásnál nem nagyon foglalkoztak a kérdéssel). Milyen problémákat okozhat -akár rövid akár hosszú távon? Válaszát előre is köszönöm!

Kovács András
Kovács András
2 éve

Nagyon szépen köszönöm!

Kaldenekker Katalin
Kaldenekker Katalin
2 éve

Kedves Doktor Úr! 16 éve eltávolították a pajzsmirigyem 2/3-át túlműködés miatt. Rendszeresen járok kontrollra, legközelebb félévesre kell mennem majd Júniusban. Jelenleg alulműködik a pajzsmirigyem. A kínai oltásról nem olvastam a kommentek között, ezért kérném a véleményét, hogy az is beadható? Előre is köszönöm szíves segítségét!

Kaldenekker Katalin
Kaldenekker Katalin
2 éve

Köszönöm szépen!

Kiss Anita
Kiss Anita
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!

Terhességet tervező nőknek melyik oltás javasolt?

Köszönettel

Kalmárné Göblyös Edina
Kalmárné Göblyös Edina
2 éve

Kedves Doktor úr!
Szombaton mennék a második Szputnyik oltásra. De kedden kiderült hogy mind a két pajzsmirigyem kis fokban nagyobb, durván inhomogén szerkezetű. És a bal lebenyben distalisan egy 12x7mm-es cystozus részeket tartalmazó inhomogén göb található. Az orvos véleménye: Thyreoditis

Ön szerint megkaphatóm a második oltást szombaton?
Sajnos a labor leletem csak csütörtök felé lesz meg.
Köszönöm válaszát,

ildikobara1972@gmair com
ildikobara1972@gmair com
2 éve

Szép napot kívánok, a Jansen oltás adható alulműködő esetben? Köszönöm a választ!

Edit Varga
Edit Varga
2 éve

Jò napot Doktor úr!
Nekem több problémàm is van.: Pajzsmirigy alulműködés, Ingadozò vérnyomàs,Sumetrolin és Penicilin érzékeny vagyok. Ebben az esetben a Moderna oltàst megkaphatom?
Válaszát előre is köszönöm!

Edit Varga
Edit Varga
2 éve

Nagyon köszönöm!

Bányai Lili
Bányai Lili
2 éve

Jó napot! Az én pajzsmirigyem 17.9 az lenne a kérdésem, hogy nekem melyik oltás lenne a leg biztonságosabb? Sajnos a háziorvosom nem tudott semmi tanácsot mondani illetve az endokrinológusom se. Mondván ilyen esetről nem hallottak.

Molnár Irén
Molnár Irén
1 éve

Érdeklődni szeretnék, pajzsmirigy eltávolítás után Euthyrox gyógyszer mellett adható e a Pfizer vakcina? Köszönöm szépen!

László József
László József
1 éve

Kedves Főorvos úr!

Több éve pajzsmirigy alulműködésem van, amit rendszeresen ellenőriztetek. Letroxot szedek, amivel beállt a normál tartományba. 2021. novemberében kaptam a második Pfizer oltást, rá pár napra a TSH-m 9.05 lett. Az endokrinológus javaslatára nem emeltem a Letrox 125mg-on. Kérésére 2022. márciusában újabb vérképet csináltattam. A THS-m tovább nőt: 12.4-re, mire a Letrox 150mg-ra valo emelését javasolta.

A Phizer miatt lehet e ez a hirtelen emelkedés?
Megállhat e vagy tovább romlik?
Visszaállhat e pár hónap múlva a normál értékre?
Pár hete kisebb, nem rendszeres végtagfájdalmat érzek, ami talán szintén lehet az oltás vagy a magas TSH következménye?

László József
László József
1 éve

Köszönöm a válaszát Főorvos úr! Most 150mg-ot kell szednem. Egy barátomnak kivették a pajzsmirigyét és ő 175mg-ot szed. Ezek szerint az én pajzsmirigyem is alig működik, vagyis csaknem akkora mintha nem is lenne?

László József
László József
1 éve

48 éves vagyok, 91 kg, rendszeresen sportolok.