Már itthon is megkaphatják a Covid elleni védőoltást a várandósok

Posted by:

Megszületett végre a hazai szabályozás arról, hogy várandósok is kaphatják a Covid elleni védőoltást! Ez maximálisan egybevág a nemzetközi szakmai ajánlásokkal, a nemzetközi szakirodalom már eddig is támogatta a terhesség alatti Covid elleni védőoltást. Ennek az az oka, hogy ez a fertőzés a várandósság alatt súlyosabb lefutású lehet, komolyabb szövődményekkel járhat, mint nem terhes állapotban. Az eddigi kutatások azt támasztják alá, hogy az oltás terhesség alatt is biztonságos, bár ahhoz, hogy ezt teljes bizonyossággal kijelenthessük, még sok időre van szükség sajnos. A szoptató és terhességet tervező hölgyek számára a friss szakmai ajánlást ide kattintva tudja elolvasni.

Mikor adható be és melyik oltás?

Az első oltás a betöltött 12. hét után adható be.

Frissítés! (2021.10.23) Bár hazai szabályozás még nincs, a nemzetközi javaslatok alapján harmadik, emlékeztető oltás is beadható terhesség alatt, erről bővebb információkat ide kattintva olvashat.

A hazai szabályozás szerint a második oltást megkaphatják a terhesség alatt a várandós hölgyek. Ehhez az oltóponton a szülész-nőgyógyászuk által kiállított javaslatra szükségük lehet.

Mit kell tenni, ha valaki kéri az oltást terhesség alatt?

Az oltás várandósság alatt mindenki saját felelősségre veheti igénybe. Az alábbiakra lesz szüksége ahhoz, hogy megkaphassa az oltást:

  • Regisztráljanak a vakicinainfo.gov.hu oldalon. Ezt követően lépjen kapcsolatba háziorvosával, aki gondoskodni fog az oltás megszervezéséről.
  • Ezen felül szükséges hozzá a háziorvostól vagy a terhesgondozást végző szülészorvostól egy írásos javaslat. (egy ilyen, kitölthető javaslatot ide kattintva tud letölteni)
  • Szükséges egy aláírt beleegyező nyilatkozat. Fontos, hogy mindenki, aki kéri terhesség alatt az oltást, tisztában legyen a várható előnyökkel és a potenciális kockázatokkal. Az alábbi felsorolás ebben nyújt segítséget. (egy ilyen, kitölthető nyilatkozatot ide kattintva tud letölteni) Ezen felül természetesen javasolt, hogy konzultáljon a terhességét gondozó szülészorvossal.
Ami amellett szól, hogy terhesség alatt is javasolt a Covid elleni oltás:
  • Az összes, jelenleg birtokunkban lévő információ alapján ezek az oltások (függetlenül attól, hogy melyik típusról van szó) biztosnágosan adhatóak terhesség alatt, sem anyai, sem magzati károsodás nem valószínű.
  • Azt biztosan tudjuk, hogy a terhesség alatti Covid fertőzés veszélyesebb és súlyosabb lefutású lehet, mint nem terhes állapotban. Mind a légzéstámogatást igénylők, mind a fatális kimenetelű esetek aránya jóval gyakoribb sajnos várandósok körében, mint a hasonló korú és hasonló alapbetegségekkel rendelkező (vagy amúgy makk egészséges) polulációban.
  • Ez a friss kutatási eredmény abba az irányba mutat, hogy az anya oltásával az újszülöttjének is védelmet ad a fertőzéssel szemben. Természetesen ezt így de facto még korai kijelenteni, önmagában az ellenanyagok kimutatása csak valószínűsíti ezt.
Ami az ellen szól, hogy terhesség alatt is javasolt a Covid elleni védőoltás:
  • Sajon az, hogy teljes biztonsággal kijelenthessük, hogy egy védőoltás biztonságosan adható terhesség alatt is, nagyon sok időbe telik, hiszen nem csak hogy vizsgálni kell a potenciális káros hatásokat előbb állatkísérleteken (ezek már néhány oltásnál már bőven folyamatban van), de ez után embereken is el követni kell ezt, ráadásul nagy számban. Ez pedig évekbe is telhet. Emiatt ma még teljes biztonsággal nem jelenthetjük ki, hogy a Covid elleni védőoltás terhesség alatt biztonságosan adható.
22
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest

22 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Kerdezo
Kerdezo
2 éve

Mièrt nem javasolt az oltásból a masodik itthon, amikor nemzetközi viszonylatban mar mind a kettőt adjak?

Kérdező
Kérdező
2 éve

Értem, köszönöm. Ha esetleg mégis kialakul ez a lázas állapot, akkor az csillapítható várandósság 2-3. trimesztereiben? Lehet ez annyira tartós, hogy kárt okozzon a babának/vetélés következzen be? Erre mit mond a szakirodalom, vagy a nemzetközi gyakorlat? Egyáltalán, milyet és mennyit szabad ilyenkor lázcsillapítóból beszedni? Köszönöm a válaszokat 🙂

Kérdező
Kérdező
2 éve

Köszönöm szépen a választ!

Kérdező
Kérdező
2 éve

Mármint a kérdésem arra vonatkozik, ha beadják a második oltást, és amiatt alakul ki a lázas állapot.

Anna
Anna
2 éve

Tisztelt Doktor Úr, abban az esetben Ön szerint mi a teendő, ha nőgyógyász és immunológus szerint is nagyon javasolt a 2. oltás felvétele még kismamaként, de a SOTE infovonala és információs email csatornája is elzárkózik ezelől? Bármilyen felelősséget vállalnék az orvosaimmal karöltve, egyikük írásba is adta, hogy ajánlja a beadatást. Hol, hogyan lehetne próbálkozni?

Anna
Anna
2 éve

Köszönöm szépen, ilyesmin gondolkodtam én is.

Anna J.
Anna J.
2 éve

Üdvözlöm Doktor Úr!
Pcos és inzulinrezisztenciám van emellet jelenleg petefészek stimuláló (Puregon) kapok. Olyan sok helyen lehet olvasni és nem tudom melyik fajta Covid19 elleni vakcina lenne a legmegfelelőbb a Páromnak és nekem is.

Anna J
Anna J
2 éve

Köszönöm a gyors választ!

Krisztina
Krisztina
2 éve

Jó napot kívánok!
Engem az érdekelne, hogy mennyire veszélyes lehet az, hogy kb akkor foganhatott a magzatom, amikor az első Pfizer oltasomat megkaptam, április elején. Mert kisfiamat még szoptatom.
Köszönöm válaszát!

T M
T M
2 éve

Hasonló helyzetben a második oltást hogyan lehet / érdemes kérni? Le kell-e tagadni a várandósságot az oltóponton?

Krisztina
Krisztina
2 éve

Köszönöm a választ. Az a baj, hogy jelen tudásunk szerint.. Sajnos nem vagyok biztos benne, hogy erre tudnak egyenlőre válaszolni, mert nincs statisztikai adat.

Emerencia Makay
Emerencia Makay
2 éve

Szép napot. Haa babát tervezünk mennyi ideig ne próbálkozzunk a teherbeesésel az oltást követően?

Last edited 2 éve by Emerencia Makay
Emerencia Makay
Emerencia Makay
2 éve

Köszönöm szépen a választ.

Temesvari erzsébet
Temesvari erzsébet
2 éve

Szeretném kérdezni aki még a második pfajzer vakcina után tudja meg pár nappal hogy terhes árthat e ugy a magzatnak ugy az anyának a vakcina.