Petevezeték átjárhatósági vizsgálat (HyCoSy)

A petevezetők átjárhatóságának a vizsgálata a meddőségi kivizsgáláskiemelten fontos része. A petevezetők elzáródását több betegség is okozhatja. A petevezetőt kívülről támadó megbetegedés például az endometriosis, amely manapság sajnos népbetegségnek tekinthető. Ez az elváltozás azt eredményezheti, hogy a petevezető a körülötte kialakuló összenövések miatt megtörik, átjárhatatlanná válik. A régebben átvészelt fertőző betegségek, például a Chlamydia, a petevezető működőképességének elvesztésével járhatnak, mivel ilyenkor egy kocsonyás anyag eltömíti a petevezetőt.
A petevezetők átjárhatóságának a vizsgálata három módszerrel valósítható meg:
Laparoscopia (chromopertubatio), ami azt jelenti, hogy hastükrözéssel vizsgáljuk a petevezetők átjárhatóságát. A műtét intubációs (“mély”) altatásban történik, 2 napos kórházi tartózkodást igényel. A beavatkozás előnye a pontos diagnózis, illetve adott esetben (például,ha hasűri összenövések vannak) az, hogy szükség esetén terápiás eljárás is. Hátránya a műtéti megterhelés, a kórházi befekvés, illetve a műtéti szövődmények veszélye (hasűri szervek sérülése, nyílt hasi műtétre történő átállás szükségessége, embolia, stb.).
HSG (hysterosalpingogram), amikor a petevezetőket röntgenes kontrasztanyaggal töltjük fel, az átjárhatóságukat pedig röntgenes képerősítővel vizsgáljuk. Előnye a kevesebb kórházi tartózkodás (egy nap), hátránya a kontrasztanyag sűrűsége miatti komolyabb fájdalom, illetve a röntgensugarak egészségkárosító hatása.
HyCoSy (hysterosalpingo-contrastsonographya), amikor a vizsgálatot ultrahangos kontrasztanyaggal és ultrahang berendezéssel végezzük. Előnye, hogy mivel a kontrasztanyag víz-szerű, így a vizsgálat jóval kevésbé kellemetlen, valamint az, hogy nagyon rövid ideig tart (10-15 perc). A szakirodalmi adatok alapján a HyCoSy mind a fals negatív, mind a fals pozitív eredmények tekintetében pontosabb eredménytnyújt a HSG-nél, ami jó eséllyel a HSG vizsgálat igen fájdalmas volta miatt tapasztalható (a sűrű HSG-s kontrasztanyag által kiváltott erős, görcsös fájdalom miatt a méh reflexesen összehúzódik, és a petevezetők lezártnak mutatkozhatnak).
A vizsgálat menete: katétert vezetünk fel a méhnyakon keresztül a méhűrbe, melyen keresztül először fiziológiás sóoldatot (“vizet”) juttatunk be. Ekkor fény derülheta méhnyálkahártya esetleges rendellenességeire, méhűri összenövésekre (Ashermann szindróma), illetve egyéb méhűri elváltozásokra (polyp, myoma, fejlődési rendellenességek). Ezután a kontrasztanyag befecskendezésével folytatódik a vizsgálat, melynek során a petevezetők tágasságát, lefutását, átjárhatóságát vizsgáljuk. A vizsgálat előkészületekkel együtt 10-15 percet vesz igénybe. Időzítése ugyanakkor fontos: a vizsgálatot a ciklus első felében, de már a menses elmúlását követően végezzük.Utána 3 napig mellőzni kell az ülőfürdőt és a házaséletet. Amennyiben a petevezeték átjárhatatlanságát például egy régebbi fertőzés kapcsán kialakult, a petevezetőt kitöltő kocsonyás anyag okozza, számos alkalommal már maga a vizsgálat “kitisztítja” a petevezetőt, így a vizsgálatot követő hónapokban sikeres lesz a teherbeesés!


Hypnoszülés tanfolyam

Tapasztalataim szerint a HypnoBirthing®, azaz az Örömteli szülés program jelentősen támogatja a nők természetes szülés iránti igényét. Különböző relaxációs, vizualizációs és légző gyakorlatokkal segíti a kismamákat mélyebben ráhangolódni a szülési folyamatukra és támogatni azt.
A hipnoszülés tanfolyam egy hónapja alatt olyan felkészítőn vesznek részt a kismamák és akár a leendő apukák, ahol megtanulják aktívan segíteni magukat a szülés alatt. A gyengéd szülést segítő relaxációk napi gyakorlása lelkileg megnyugtatja a kismamát és olyan magas szintre emeli a várandós nőkben az ellazulási készséget, amit a szülés alatt is meg tudnak tartani. Ezáltal csökken a fájdalom és jelentősen megnyílik a gyengéd szülés lehetősége.
Szeretjük a Hypnobirthing® módszerével készülődő párok szüléseit, mert rövidebbek, javarészt gátmetszés és fájdalomcsillapítás nélküliek, meghitt nyugalomban, méltóságteljesen, a szülést örömmel megélve történnek meg.
Kuharcsik Réka által vezetett HypnoBirthing® programot jó szívvel ajánlom minden olyan leendő kismamának, aki a természetes szülés igényét ötvözni szeretné a kórház nyújtotta biztonsággal.
Mellékelek egy igazán gyengéd és méltóságteljes szülés filmet. Örülök, hogy elkísértem az édesanyát.

Az Örömteli szülés tanfolyammal kapcsolatos kérdéseit a reka@oromteliszules.hu email címen, vagy a 06 30 530 9890-es telefonszámon fogadjuk. Részleteket a www.oromteliszules.hu oldalon olvashatnak.


Kisokos kismamáknak

A szülésnél igen sokat segíthetnek bizonyos gondolatok, mondatok. Ezekből talál itt egy összefoglalót. Az anyukáknak szólót ide kattintva, míg az apukáknak szólót ide kattintva tudja letölteni.

Mit vigyünk magunkkal a kórházba szüléshez?

Elölgombolós hálóing (3db)
Köntös
Papucs (1 szobai, 1 fürdős)
Tisztálkodószerek
Szalvéta, papírzsebkendő, papírtörülköző
WC papír, WC ülőkére papírborító
Tena Lady incontinentia betét (nagy méretű)
Pohár, evőeszköz
Melltartó + melltartóbetét
Bugyi, meleg zokni, TENA-fix
Törölköző
Mandulaolaj (a szülés kitolási szakában sikosítónak)
Üdítő/szűrt alma, szénsavmentes ásványviz
Szőlőcukor, keksz, csokoládé
Paparuha, papucs

Mire lesz a babának szüksége otthon?

Babaruhák:
Body (56-os méretből 1-2 db, 62-es méretből 4-6 db)
Rugdalózó (56-os méretből 1-2 db, 62-esből 4-6 db)
Sapka (vékony, megkötős)
Hideg idő esetén kötött sapka, kabát, esetleg bundazsák
Kardigán, pulóver a hűvösebb napokra

Bőrápolás kellékei:
Steril vatta
6 x 6-os gézlap
Hexachlorophen hintőpor
Napraforgóolaj (gyógyszertári)
Kamillatea
Popsikenőcs
Neogranormon (piros popsira)
Babapúder (kamillás)
70% alkohol (receptre)
Babaszappan (lanolinos, kamillás)
Amidazophen kúp 0,1-es vagy Germicid kúp
Lázmérő
Pelenka (2 db textil)


Információk műtétre készülő pácienseknek

Nőgyógyászati műtét esetén reggel 7 órakor jelentkezzen a földszinten taláálható nőgyógyászati irodában. A műtét előtti nap éjféltől sem enni, sem inni nem szabad (vizet sem!)

Amit feltétlenül hozzon magával a kórházba

Eddigi vizsgálatok leletei
Köntös, hálóing
Papucs (1 szobai, 1 fürdős)
Tisztálkodószerek
Szalvéta, papírzsebkendő, papírtörülköző
WC papir, WC ülőkére papírborító
Intim betét (normal méretű)
Pohár, evőeszköz
Törölköző
Üdítő, szénsavmentes ásványviz

Műtétek előtt szükséges vizsgálatok

Kisműtétek esetén a műtét előtti kivizsgálás egy vérvételből (nagyrutin, vércsoport, véralvadási paraméterek) és egy EKG vizsgálatból áll. Nagyműtétek előtt ez kiegészül egy mellkas röntgen vizsgálattal és egy altatóorvosi vizsgálattal.


Linkek

Annak érdekében, hogy a paciensek a lehető legnagyobb mértékben megkapjanak minden
támogatást, szükség van megbízható, jó minőségű eszközökre is.

Ezek az eszközök folyamatosan rendelkezésre kell, hogy álljanak, és segítség munkánkat:
ilyenek például a kézfertőtlenítők, vénaszorítók, folyékony szappanok, tollak, vizsgálóasztali
lepedők, gumikesztyűk és maszkok.

Ezeknek emblémával való ellátása nemcsak egységesíti a megjelenést, de
professzionálisabbá is teszi ezáltal az arculatunkat – arról nem is beszélve, hogy nagyszerű
kommunikációs felületet is biztosíthat számunkra.

Ezúton is köszönjük szépen a Spark Promotions reklámajándék ügynökségnek a megbízható
emblémázott termékeket!

Intima.hu – egészségportál nőknek
Örömteli szülés
A Szent János Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályának honlapja
Menta Ortopédiai Egészségközpont
ENT House Budapest – Fül-Orr-Gégészeti Rendelés
Honlaptervezés, webdesign, webgrafika