Jód a terhesség alatt – mennyit? miért?

2017-05-16
Dr. Kelemen Csaba

A terhesség alapvető változásokat okoz a pajzsmirigy működésében. Terhesség alatt a pajzsmirigy mérete 10%-al, a pajzsmirigy által termelt hormonok (T3 és T4) mennyisége csaknem 50%-al növekszik. Ezen felül a vesén keresztüli jódkiválasztódás és a magzat jódszükséglete is hozzájárul ahhoz, hogy a várandósság alatti jódszükséglet 50%-al növekszik.Tekintettel arra, hogy az újszülöttek a jódszükségletüket az anyatejjel fedezik, szoptatás alatt is emelkedett marad a javasolt jódbevitel mértéke.

Honnan tudhatom, hogy jódhiányos vagyok-e?

Kellően felöltött jód raktárak mellett a terhesség alatti megnövekedett jódigény nem okoz problémát a szervezet számára. Sajnálatos módon a szervezet jód-ellátottságát igen nehézkes mérni. A leggyakrabban alkalmazott mérési módszer a vizelet jódkoncentrációját méri, de a vese jódkiválasztásának napi és napszaki ingadozása miatt ez a módszer egyes terhesek jódellátottságának a mérésére nem alkalmas.

Milyen kockázatai vannak a jódhiánynak?

Amennyiben az anya jódhiányos állapotba kerül, fokozott lesz a kockázata a vetélésnek, a méhen belüli elhalásnak, illetve a perinatalis és az újszülöttkori mortalitásnak is, de a leggyakoribb káros hatása a jódhiánynak a magzat nem megfelelő kognitív fejlődése. A jódhiány a nem megfelelő intellektuális fejlődés leggakoribb megelőzhető oka világszerte!

Mennyi jódra van szükségem terhesség alatt?

A nemzetközi ajánlások alapján egy terhes nőnek a napi jódbevitelét 150μg-al kell fokoznia ahhoz, hogy a fent említett szövődményeket a lehető legnagyobb valószínűséggel elkerülje. A legjobb, ha ez a jódmennyiség kálium-jodát formájában kerül bevitelre, lehetőleg már három hónappal a tervezett teherbeesés előtt kezdve. Természetesen ennek legegyszerűbb módja az, ha olyan terhességi vitamint szed, ami a többi szükséges alkotóelemen felül ezt a jódmennyiséget is tartalmazza. Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy pajzsmirigy betegségben szenvedő, vagy tiroxin kezelésben részesülő terheseknek nem ajánlott a fokozott jódbevitel terhesség alatt sem, de ezen betegségek kiszűrése az első trimeszteri TSH leellenőrzésével (mely ma már a magyar protokoll alapján is kötelező) könnyen kivitelezhető.

Összességében tehát minden várnadós vagy terhességet tervező nőnek, illetve szoptató anyukának javasolt olyan terhességi vitamin szedése, mely a kellő plussz jódszükségletet fedezni tudja!

Forrás: 2017 Guidelines of the American Thyroid Association for the Diagnosis and Management of Thyroid Disease During Pregnancy and the Postpartum

Értesítések
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_ok.png

Nekem szól! Egészségértés Díj 2019


MILYEN SZŰRÉSEK JAVASOLTAK ÖNNEK? >>

KAPCSOLAT

Rendelésre ide kattintva online is be tud jelentkezni. Sürgős esetben, vagy ha telefonon szeretne bejelentkezni, hívja ezt a telefonszámot: +36 20 3217819 Az online konzultációt ide kattintva éri el. Amennyiben a bejelentkezéssel kapcsolatban kérdése van, az asszisztensnőmmel ide kattintva tudja felvenni a kapcsolatot.

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne értesülni arról, ha új bejegyzés jelenik meg, iratkozzon fel a hírlevélre!

Feliratkozás után kérem ellenőrizze az email fiókját a feliratkozás megerősítéséhez!

A feliratkozás után kapni fog három betegségről (PCOS, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy alulműködés), illetve a terhesgondozásról egy részletes tájékoztatót is.

0
Would love your thoughts, please comment.x