Inzulin rezisztencia – diagnózis, tünetek

1. Alapok, okai

2. Diagnózis, tünetek

3. Kezelés – diéta, sport

4. Kezelés – gyógyszerek


Hogyan diagnosztizálható?

Sajnos a mai napig nincs általánosan elfogadott diagnosztikai kritériumrendszere az inzulin rezisztenciának, így a diagnózis felállítása tekintetében is óriásiak a különbségek. A legáltalánosabban elfogadott kivizsgálási módszer során a részletes anamnézis felvételét követően laboratóriumi vizsgálat szükséges. Ennek során 75 gramm glükózzal cukorterhelést végzünk, és megfigyeljük a szervezet válaszreakcióit (vércukor és inzulin szintek). Feltérképezzük a szervezet egyéb szervrendszereinek a működését (vérzsír szintek, máj- és vesefunkciók), illetve részletes képet szerzünk a hormonrendszer működéséről. Amennyiben szükséges, a petefészkek vizsgálata céljából hüvelyi ultrahang vizsgálatot is végzünk. Egy másik, sok helyen elfogadott diagnosztikai módszer az úgynevezett HOMA index, amely az éhgyomri vércukor és inzulin szinteket veszi alapul a betegség diagnosztizálásához.


Ha felmerült Önnél az inzulin rezisztencia gyanúja, az online inzulin rezisztencia tesztet ide kattintva érheti el!


Milyen tüneteket okoz?

Az inzulin rezisztencia bizonyos esetekben teljesen tünetmentes, a laboratóriumi vizsgálatok kóros eredményein kívül semmilyen eltérést nem okoz. Az esetek jelentős részében ugyanakkor egy vagy több kóros eltérés is kíséri az alapbetegséget. Ezen eltérések több szervrendszert is érinthetnek:

  • Vércukor szintek. Az IR hosszú távon általában emelkedett vércukor szintekhez vezet, de gyakran jár normális, sőt esetenként alacsony vércukorszinttel is.
  • Bőrelváltozások. Jellegzetes bőrelváltozások lehetnek a foltos hajhullás, vagy például az acanthosis nigricans névre hallgató bőrelváltozás, amely általában a nyak hátsó oldalán megjelenő sötétbarna elváltozások.
  • Reproduktív rendszer zavarai. A férfi nemzőképességet az inzulin rezisztencia mai tudásunk alapján nem befolyásolja. Nőkben ugyanakkor gyakran jár az IR a ciklus szabálytalanná válásával, fokozott szőrnövekedéssel vagy meddőséggel. Ennek hátterében az IR miatt kialakuló férfi nemi hormon túlsúly tehető felelőssé. Érdekes viszont, hogy ez az ellenkező irányban is igaz, magyarul a férfi nemi hormon túlsúllyal bíró nők körében gyakran alakul ki másodlagosan inzulin rezisztencia, de ennek az oka ma még nem ismert.
  • Zsírszövet eltérései. Itt is, mint a vércukorszint esetében, az IR okozhatja a zsírraktárak fokozott termelődését, de járhat normális, sőt csökkent zsírraktározással is.
  • Vérzsír szintek. Az IR során általában kóros tryglicerid szinteket találunk, de ezek lehetnek normálisak is.