Influenza elleni védőoltás terhesség alatt – hasznos vagy veszélyes?

2015-12-02
Dr. Kelemen Csaba

Az influenza elleni védőoltással kapcsolatban igen nehéz manapság eligazodnia annak, aki ennek a témának szeretne utánaolvasni a világhálón. Az internet tele van pro és kontra véleményekkel az oltás veszélyeivel, illetve hatásosságával kapcsolatban. Ha ezt az alaphelyzetet megfűszerezzük azzal, hogy ráadásul terhesség alatt érdemes-e beadatni az oltást, akkor ember legyen a talpán, aki eligazodik a számtalan komoly, és legalább ennyi “mérsékelten komoly” iromány között. Tekintettel arra, hogy az influenza-szezon a nyakunkon van, szeretném itt pár mondatban összefoglalni a szülészeti szakma hivatalos álláspontját a kérdéssel kapcsolatban.

A szakma által világszerte elfogadott és követett The American College of Obstetricians and Gynecologists hatályos állásfoglalása alapján, tekintettel arra, hogy a várandós nők az immunrendszerük csökkent működése miatt fokozott kockázatnak vannak kitéve influenza fertőzés esetén a komoly, szövődményes lefutásnak, ezért minden terhes nő influenza elleni védőoltása javasolt. Erről itt olvashat bővebben (angol nyelvű oldal).

Egy pár tény az influenza oltással kapcsolatban:

  • az influenza elleni védőoltás a terhesség egész ideje alatt biztonsággal adható (mára több millió terhes nő kapta meg az oltást)
  • a terhesség alatt beadatott oltás ugyanolyan hatékony, mint a nem terhes állapotban kapott
  • nem csak a várandóst, az újszülöttet is védi (6 hónapos koráig) a terhesség alatt beadatott oltás
  • terhesség alatt csak az inaktivált vakcina adható
  • az oltástól nem lehet influenzás a páciens

A témával kapcsolatos, a pácienseknek készült, Gyakran Ismételt Kérdéseket itt találja (angol nyelvű oldal).

Itt kell megjegyezni,hogy az influenza nem keverendő össze a megfázással. Természetesen az, aki egy steril szobában, de nulla fokban egy fürdőruhában üldögél egy órát, annak ellenére, hogy biztosan nem kapja el az influenza vírust, még alaposan meg fog fázni. A két betegség tünetei nagyon hasonlóak, de természetesen a megfázás ellen a kellő öltözködéssel lehet védekezni (tudom, most igazán újdonságot mondtam….).

Értesítések
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_ok.png

Nekem szól! Egészségértés Díj 2019


MILYEN SZŰRÉSEK JAVASOLTAK ÖNNEK? >>

KAPCSOLAT

Rendelésre ide kattintva online is be tud jelentkezni. Sürgős esetben, vagy ha telefonon szeretne bejelentkezni, hívja ezt a telefonszámot: +36 20 3217819 Az online konzultációt ide kattintva éri el. Amennyiben a bejelentkezéssel kapcsolatban kérdése van, az asszisztensnőmmel ide kattintva tudja felvenni a kapcsolatot.

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne értesülni arról, ha új bejegyzés jelenik meg, iratkozzon fel a hírlevélre!

Feliratkozás után kérem ellenőrizze az email fiókját a feliratkozás megerősítéséhez!

A feliratkozás után kapni fog három betegségről (PCOS, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy alulműködés), illetve a terhesgondozásról egy részletes tájékoztatót is.

0
Would love your thoughts, please comment.x