Elhúzódó menstruáció – egy kevéssé ismert ok a háttérben

Posted by:

A császármetszés egyik hosszú távú, nem túl jól ismert és ennek megfelelően ritkán diagnosztizált szövődménye a rendellenes vérzés megjelenése. Ez általában a menstruáció első, intenzívebb napjai utáni, kevésbé erős, esetenként csak barnás vérzés képében jelenik meg, mely sokáig, akár 10 napig is eltarthat. Előfordul, hogy a menses utáni időszakban fizikai megterhelés hatására ismét barnás váladékozás jelentkezik.
Ennek hátterében a császármetszés hegének defektusa állhat. Ez az elváltozás, bár igen gyakori, sajnos szakmai körökben is kevéssé ismert, és nagyon ritkán diagnosztizált betegség. Bár a szakirodalmi adatok megoszlanak, hozzávetőlegesen a császármetszések 60-70%-a után alakul ki a heg defektusa. Ezen esetek közül minden harmadik hölgy tapasztal menstruáció utáni rendellenes vérzést, illetve a menstruáció elhúzódását.
A rendellenesség szűrésére a legkevésbé érzékeny módszer a hüvelyi ultrahangvizsgálat. Ennél pontosabban lehet megállapítani a diagnózist, amennyiben folyadékkal töltjük fel a méhűrt az ultrahangvizsgálat alatt, a legjobb módszer pedig a méhtükrözés, melynek ma már ambuláns, fájdalommentes, altatást és kórházi befekvést nem igénylő módszere is elérhető (office-hysteroscopia).
A terápiát illetően a szakirodalmi adatok megoszlanak. Sajnos komoly, nagy esetszámú tanulmányok még nem születtek a témában, de próbálkoztak már a heg hysteroscop-os kimetszésével és laparoscopos megerősítésével is. Sajnos az igen alacsony esetszámok és a publikációk hiányosságai miatt ezen beavatkozások hosszútávú eredményei nem ismertek (mindegyik tanulmány szerint az Ő módszerük a legjobb). Mai tudásunk szerint először konzervatív kezelési sémát javasolt választani, amennyiben nem cél a teherbeesés. Ilyen módszer lehet a méhen belüli hormonális eszköz (Mirena) felhelyezése, vagy a folyamatosan (szünet nélkül) szedett fogamzásgátló tabletta használata.
A téma nagyon érdekes, és bár rengeteg nőt érint, a szakirodalom eddig mondjuk úgy, hogy nem vette “elég komolyan” a problémát, így a közeljövőben reménység szerint újabb terápiás módszerek, illetve az eddiegről bővebb információk állnak majd rendelkezésünkre.

24
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest

24 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadett
Bernadett
5 éve

Nekem is sajnos ez van. 14 napig tartó menstruáció. 3.császármetszés után alakult ki egy üreg, amiből a vér lassan ürül. Interneten ezt az egy leírást találtam róla, megoldást viszont sajnos semmit.

Fazekas Zsófia
Fazekas Zsófia
2 éve

Lenne egy olyan problémám vagyis inkább kérdésem hogy az normális hogy a menstruációm késik?most született meg a fiam 2honapja a múlt hónapban meg volt majdnem 2hetig de szerintem akkor még tisztulhattam de viszont most 22iken kellett volna megjonnie és semmi

Fazekas Zsófia
Fazekas Zsófia
2 éve

Tapszeres a fiam viszont csináltam terhességi tesztet és egy csíkot mutatott tehát terhes nem lehetek mm tudom hogy mi állhat a háttérben

Anita
Anita
4 éve

Nekem is ilyen gondom van már jó pár éve (3császár). Kicsit hosszú az út a megoldáshoz, még nem vagyok csak a közepén… Előzmények: a 3. császár után alakult ki pár évvel(7éve volt az utolsó), a havi vérzés általában 6napig tartott. Aztán olyan mennyiségű lett, hogy a legnagyobb nedvszívó inkontinencia betéttel is alig tudtam létezni első 3 nap! Hozzáteszem, rákszűrést minden évben csináltattam, negatív eredménnyel. Ittam gyógy teát, mert már nem tudtam elviselni saját magam sem, ez egy idő után csökkentette a vérzés mennyiségét. Egy alkalommal alhasi fájdalommal elmentem uh-t csináltatni, megállapították ciszta jobb oldali petefészekben.(4éve) Vártunk mi lesz, néztük x… Read more »

Alexandra
Alexandra
3 éve

Sajnos ugynézki nekem is ez a problémám. 1 év sikertelen tesóprojekt után laparoscopiát csináltak melynél elmondták hogy a kontrasztanyagot nem tudták felvezetni mert elakadt a hegben és kilyukasztotta a méhem falát. Kisbabát szeretnék ezért az újabb műtétet javasolták. Viszont a meddőségi klinikán az orvosom szerint ilyen nincs is és ez egy hülyeség.
Nemtudom lehet e még valaha babám.

Alexandra
Alexandra
3 éve

Kedves Doktor Úr!
Azidő alatt volt egy laparatómiás műtétem mely során igazolódott az isthmocele. Teljesen kimetszették a régi sebet és újjravarrták. Sajnos hozzávolt teljesen nőve minden a hugyhólyaghoz.
Elviekben sikerült megoldani minden problémát bár az elhúzódó vérzés annyira nem csökkent de a 9-10 nap helyett így most már inkább 7 -8 lett. Még nem sikerült teherbe esnem de nagyon remélem nem lesz gond. Kicsit félő hogy visszatér a probléma…. 🙁

Ágnes
Ágnes
3 éve

köszönjük a cikket! Mindenképp szükséges kezelni a problémát, okozhat gondot a későbbiekben vagy ha különösebben nem zavar akkor nem kell foglalkozni vele? Jól értem hogy egy szövethiánytól van szó, ami folyamatosan gyógyulni próbál, de a menstruációs időszakok miatt nem tud, újra-és újra felszakad? Köszönöm!

Ágnes
Ágnes
3 éve

Köszönöm,igen,második császár óta van,és különösebben nem zavar…csak feltűnt és nem tudtam hova tenni.

Mészáros Nóra
Mészáros Nóra
2 éve

Kedves doktor úr! Én 14 éves lány vagyok. Nekem még a vírus előtt jött meg az első menstruációm piros színű volt. Ezzel nem is volt baj. Tartott 2-4 napig. Eltelt 6-8honap és 2020.08.10-én vettem észre hogy barna a WC papír. Megijedtem. Anyukámhoz mentem de ő se tudta mitől van azt mondta várjuk ki a végét mi lesz. Ma 2020.08.15-e van. Mai napig folyik ez a barnás valami. Hol elmúlik és megnyugszom hol előjön és megijedek. Hol fáj a hasam nagyon picit hol nem. Nem vagyok rosszul nincs hányingerem nem fáj a fejem nem vagyok fáradékony. Az lenne a kérdésem hogy… Read more »

Tóth Veronika
Tóth Veronika
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!
Nekem az első császármetszésem 11 hónappal ezelőtt volt, azóta is szoptatok. A gyermekágyi folyás után egy hónappal megjött a menstruációm, és teljesen normálisan, épp úgy, mint terhesség előtt, 32 napos ciklussal, 6 napon át tartó vérzés volt. November 18.-án azonban ahelyett, hogy véget ért volna, egészen december 20.-áig pecsételt, majd 2 napra abbamaradt és azóta megint tart. Hol többet,hol keveset. Olvastam ezt az oldalt pár hete, ezért nem aggódtam, de ez már több a soknál. Van okom az aggodalomra?
Köszönöm a válaszát előre is.

Edina
Edina
2 éve

Kedves Doktor Úr!
Lehetséges hogy ez a jelenség később mutatkozik? 17 hónapos a kislányom. Mondhatni szabályosan beállt a menstruációm 30 napra. 3 hónapja nekiláttunk a kisbaba projektnek, sajnos még siker nélkül. Az utolsó két menstruációm elhúzódott 9-10 napra a korábbi 6-max 7 napról, úgy hogy az utolsó 3-4 nap már azt hiszem vége mégis megjelenik egy kis barna pecsételés. Lehetséges, hogy a cikkében leírt problémával kell szembe néznem? A teherbeesési esélyeket hogyan befolyásolja? Előre is köszönöm a válaszát!

Kiss Kinga
Kiss Kinga
9 hónapja

Kedves Doktor Úr!
4 hónapja volt császármetszésem, tejem elapadt. Most jelentkezett az első menstruációm és számomra ijesztően bő a vérzés. Ez a 2.napom így. Ez normális jelenség?
Köszönöm, Kinga

Letícia
Letícia
1 hónapja

2 hónapja szültem én sajnos nem szoptattok 4 hétig vèreztem azóta semmi ez normális?