Elhúzódó menstruáció – egy kevéssé ismert ok a háttérben

2016-02-11
Dr. Kelemen Csaba

A császármetszés egyik hosszú távú, nem túl jól ismert és ennek megfelelően ritkán diagnosztizált szövődménye a rendellenes vérzés megjelenése. Ez általában a menstruáció első, intenzívebb napjai utáni, kevésbé erős, esetenként csak barnás vérzés képében jelenik meg, mely sokáig, akár 10 napig is eltarthat. Előfordul, hogy a menses utáni időszakban fizikai megterhelés hatására ismét barnás váladékozás jelentkezik.
Ennek hátterében a császármetszés hegének defektusa állhat. Ez az elváltozás, bár igen gyakori, sajnos szakmai körökben is kevéssé ismert, és nagyon ritkán diagnosztizált betegség. Bár a szakirodalmi adatok megoszlanak, hozzávetőlegesen a császármetszések 60-70%-a után alakul ki a heg defektusa. Ezen esetek közül minden harmadik hölgy tapasztal menstruáció utáni rendellenes vérzést, illetve a menstruáció elhúzódását.
A rendellenesség szűrésére a legkevésbé érzékeny módszer a hüvelyi ultrahangvizsgálat. Ennél pontosabban lehet megállapítani a diagnózist, amennyiben folyadékkal töltjük fel a méhűrt az ultrahangvizsgálat alatt, a legjobb módszer pedig a méhtükrözés, melynek ma már ambuláns, fájdalommentes, altatást és kórházi befekvést nem igénylő módszere is elérhető (office-hysteroscopia).
A terápiát illetően a szakirodalmi adatok megoszlanak. Sajnos komoly, nagy esetszámú tanulmányok még nem születtek a témában, de próbálkoztak már a heg hysteroscop-os kimetszésével és laparoscopos megerősítésével is. Sajnos az igen alacsony esetszámok és a publikációk hiányosságai miatt ezen beavatkozások hosszútávú eredményei nem ismertek (mindegyik tanulmány szerint az Ő módszerük a legjobb). Mai tudásunk szerint először konzervatív kezelési sémát javasolt választani, amennyiben nem cél a teherbeesés. Ilyen módszer lehet a méhen belüli hormonális eszköz (Mirena) felhelyezése, vagy a folyamatosan (szünet nélkül) szedett fogamzásgátló tabletta használata.
A téma nagyon érdekes, és bár rengeteg nőt érint, a szakirodalom eddig mondjuk úgy, hogy nem vette “elég komolyan” a problémát, így a közeljövőben reménység szerint újabb terápiás módszerek, illetve az eddiegről bővebb információk állnak majd rendelkezésünkre.

Értesítések
Visszajelzés
guest

24 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadett
Bernadett
5 éve

Nekem is sajnos ez van. 14 napig tartó menstruáció. 3.császármetszés után alakult ki egy üreg, amiből a vér lassan ürül. Interneten ezt az egy leírást találtam róla, megoldást viszont sajnos semmit.

Fazekas Zsófia
Fazekas Zsófia
2 éve

Lenne egy olyan problémám vagyis inkább kérdésem hogy az normális hogy a menstruációm késik?most született meg a fiam 2honapja a múlt hónapban meg volt majdnem 2hetig de szerintem akkor még tisztulhattam de viszont most 22iken kellett volna megjonnie és semmi

Fazekas Zsófia
Fazekas Zsófia
2 éve

Tapszeres a fiam viszont csináltam terhességi tesztet és egy csíkot mutatott tehát terhes nem lehetek mm tudom hogy mi állhat a háttérben

Anita
Anita
5 éve

Nekem is ilyen gondom van már jó pár éve (3császár). Kicsit hosszú az út a megoldáshoz, még nem vagyok csak a közepén… Előzmények: a 3. császár után alakult ki pár évvel(7éve volt az utolsó), a havi vérzés általában 6napig tartott. Aztán olyan mennyiségű lett, hogy a legnagyobb nedvszívó inkontinencia betéttel is alig tudtam létezni első 3 nap! Hozzáteszem, rákszűrést minden évben csináltattam, negatív eredménnyel. Ittam gyógy teát, mert már nem tudtam elviselni saját magam sem, ez egy idő után csökkentette a vérzés mennyiségét. Egy alkalommal alhasi fájdalommal elmentem uh-t csináltatni, megállapították ciszta jobb oldali petefészekben.(4éve) Vártunk mi lesz, néztük x… Read more »

Alexandra
Alexandra
4 éve

Sajnos ugynézki nekem is ez a problémám. 1 év sikertelen tesóprojekt után laparoscopiát csináltak melynél elmondták hogy a kontrasztanyagot nem tudták felvezetni mert elakadt a hegben és kilyukasztotta a méhem falát. Kisbabát szeretnék ezért az újabb műtétet javasolták. Viszont a meddőségi klinikán az orvosom szerint ilyen nincs is és ez egy hülyeség.
Nemtudom lehet e még valaha babám.

Alexandra
Alexandra
3 éve

Kedves Doktor Úr!
Azidő alatt volt egy laparatómiás műtétem mely során igazolódott az isthmocele. Teljesen kimetszették a régi sebet és újjravarrták. Sajnos hozzávolt teljesen nőve minden a hugyhólyaghoz.
Elviekben sikerült megoldani minden problémát bár az elhúzódó vérzés annyira nem csökkent de a 9-10 nap helyett így most már inkább 7 -8 lett. Még nem sikerült teherbe esnem de nagyon remélem nem lesz gond. Kicsit félő hogy visszatér a probléma…. 🙁

Ágnes
Ágnes
3 éve

köszönjük a cikket! Mindenképp szükséges kezelni a problémát, okozhat gondot a későbbiekben vagy ha különösebben nem zavar akkor nem kell foglalkozni vele? Jól értem hogy egy szövethiánytól van szó, ami folyamatosan gyógyulni próbál, de a menstruációs időszakok miatt nem tud, újra-és újra felszakad? Köszönöm!

Ágnes
Ágnes
3 éve

Köszönöm,igen,második császár óta van,és különösebben nem zavar…csak feltűnt és nem tudtam hova tenni.

Mészáros Nóra
Mészáros Nóra
3 éve

Kedves doktor úr! Én 14 éves lány vagyok. Nekem még a vírus előtt jött meg az első menstruációm piros színű volt. Ezzel nem is volt baj. Tartott 2-4 napig. Eltelt 6-8honap és 2020.08.10-én vettem észre hogy barna a WC papír. Megijedtem. Anyukámhoz mentem de ő se tudta mitől van azt mondta várjuk ki a végét mi lesz. Ma 2020.08.15-e van. Mai napig folyik ez a barnás valami. Hol elmúlik és megnyugszom hol előjön és megijedek. Hol fáj a hasam nagyon picit hol nem. Nem vagyok rosszul nincs hányingerem nem fáj a fejem nem vagyok fáradékony. Az lenne a kérdésem hogy… Read more »

Tóth Veronika
Tóth Veronika
2 éve

Tisztelt Doktor Úr!
Nekem az első császármetszésem 11 hónappal ezelőtt volt, azóta is szoptatok. A gyermekágyi folyás után egy hónappal megjött a menstruációm, és teljesen normálisan, épp úgy, mint terhesség előtt, 32 napos ciklussal, 6 napon át tartó vérzés volt. November 18.-án azonban ahelyett, hogy véget ért volna, egészen december 20.-áig pecsételt, majd 2 napra abbamaradt és azóta megint tart. Hol többet,hol keveset. Olvastam ezt az oldalt pár hete, ezért nem aggódtam, de ez már több a soknál. Van okom az aggodalomra?
Köszönöm a válaszát előre is.

Edina
Edina
2 éve

Kedves Doktor Úr!
Lehetséges hogy ez a jelenség később mutatkozik? 17 hónapos a kislányom. Mondhatni szabályosan beállt a menstruációm 30 napra. 3 hónapja nekiláttunk a kisbaba projektnek, sajnos még siker nélkül. Az utolsó két menstruációm elhúzódott 9-10 napra a korábbi 6-max 7 napról, úgy hogy az utolsó 3-4 nap már azt hiszem vége mégis megjelenik egy kis barna pecsételés. Lehetséges, hogy a cikkében leírt problémával kell szembe néznem? A teherbeesési esélyeket hogyan befolyásolja? Előre is köszönöm a válaszát!

Kiss Kinga
Kiss Kinga
1 éve

Kedves Doktor Úr!
4 hónapja volt császármetszésem, tejem elapadt. Most jelentkezett az első menstruációm és számomra ijesztően bő a vérzés. Ez a 2.napom így. Ez normális jelenség?
Köszönöm, Kinga

Letícia
Letícia
7 hónapja

2 hónapja szültem én sajnos nem szoptattok 4 hétig vèreztem azóta semmi ez normális?

hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_ok.png

Nekem szól! Egészségértés Díj 2019


MILYEN SZŰRÉSEK JAVASOLTAK ÖNNEK? >>

KAPCSOLAT

Rendelésre ide kattintva online is be tud jelentkezni. Sürgős esetben, vagy ha telefonon szeretne bejelentkezni, hívja ezt a telefonszámot: +36 20 3217819 Az online konzultációt ide kattintva éri el. Amennyiben a bejelentkezéssel kapcsolatban kérdése van, az asszisztensnőmmel ide kattintva tudja felvenni a kapcsolatot.

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne értesülni arról, ha új bejegyzés jelenik meg, iratkozzon fel a hírlevélre!

Feliratkozás után kérem ellenőrizze az email fiókját a feliratkozás megerősítéséhez!

A feliratkozás után kapni fog három betegségről (PCOS, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy alulműködés), illetve a terhesgondozásról egy részletes tájékoztatót is.

24
0
Would love your thoughts, please comment.x