Elhúzódó menstruáció – egy kevéssé ismert ok a háttérben

Posted by:

A császármetszés egyik hosszú távú, nem túl jól ismert és ennek megfelelően ritkán diagnosztizált szövődménye a rendellenes vérzés megjelenése. Ez általában a menstruáció első, intenzívebb napjai utáni, kevésbé erős, esetenként csak barnás vérzés képében jelenik meg, mely sokáig, akár 10 napig is eltarthat. Előfordul, hogy a menses utáni időszakban fizikai megterhelés hatására ismét barnás váladékozás jelentkezik.
Ennek hátterében a császármetszés hegének defektusa állhat. Ez az elváltozás, bár igen gyakori, sajnos szakmai körökben is kevéssé ismert, és nagyon ritkán diagnosztizált betegség. Bár a szakirodalmi adatok megoszlanak, hozzávetőlegesen a császármetszések 60-70%-a után alakul ki a heg defektusa. Ezen esetek közül minden harmadik hölgy tapasztal menstruáció utáni rendellenes vérzést, illetve a menstruáció elhúzódását.
A rendellenesség szűrésére a legkevésbé érzékeny módszer a hüvelyi ultrahangvizsgálat. Ennél pontosabban lehet megállapítani a diagnózist, amennyiben folyadékkal töltjük fel a méhűrt az ultrahangvizsgálat alatt, a legjobb módszer pedig a méhtükrözés, melynek ma már ambuláns, fájdalommentes, altatást és kórházi befekvést nem igénylő módszere is elérhető (office-hysteroscopia).
A terápiát illetően a szakirodalmi adatok megoszlanak. Sajnos komoly, nagy esetszámú tanulmányok még nem születtek a témában, de próbálkoztak már a heg hysteroscop-os kimetszésével és laparoscopos megerősítésével is. Sajnos az igen alacsony esetszámok és a publikációk hiányosságai miatt ezen beavatkozások hosszútávú eredményei nem ismertek (mindegyik tanulmány szerint az Ő módszerük a legjobb). Mai tudásunk szerint először konzervatív kezelési sémát javasolt választani, amennyiben nem cél a teherbeesés. Ilyen módszer lehet a méhen belüli hormonális eszköz (Mirena) felhelyezése, vagy a folyamatosan (szünet nélkül) szedett fogamzásgátló tabletta használata.
A téma nagyon érdekes, és bár rengeteg nőt érint, a szakirodalom eddig mondjuk úgy, hogy nem vette “elég komolyan” a problémát, így a közeljövőben reménység szerint újabb terápiás módszerek, illetve az eddiegről bővebb információk állnak majd rendelkezésünkre.

12
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest
12 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadett
Bernadett
2 éve

Nekem is sajnos ez van. 14 napig tartó menstruáció. 3.császármetszés után alakult ki egy üreg, amiből a vér lassan ürül. Interneten ezt az egy leírást találtam róla, megoldást viszont sajnos semmit.

Anita
Anita
2 éve

Nekem is ilyen gondom van már jó pár éve (3császár). Kicsit hosszú az út a megoldáshoz, még nem vagyok csak a közepén… Előzmények: a 3. császár után alakult ki pár évvel(7éve volt az utolsó), a havi vérzés általában 6napig tartott. Aztán olyan mennyiségű lett, hogy a legnagyobb nedvszívó inkontinencia betéttel is alig tudtam létezni első 3 nap! Hozzáteszem, rákszűrést minden évben csináltattam, negatív eredménnyel. Ittam gyógy teát, mert már nem tudtam elviselni saját magam sem, ez egy idő után csökkentette a vérzés mennyiségét. Egy alkalommal alhasi fájdalommal elmentem uh-t csináltatni, megállapították ciszta jobb oldali petefészekben.(4éve) Vártunk mi lesz, néztük x… Read more »

Alexandra
Alexandra
1 éve

Sajnos ugynézki nekem is ez a problémám. 1 év sikertelen tesóprojekt után laparoscopiát csináltak melynél elmondták hogy a kontrasztanyagot nem tudták felvezetni mert elakadt a hegben és kilyukasztotta a méhem falát. Kisbabát szeretnék ezért az újabb műtétet javasolták. Viszont a meddőségi klinikán az orvosom szerint ilyen nincs is és ez egy hülyeség.
Nemtudom lehet e még valaha babám.

Alexandra
Alexandra
6 hónapja

Kedves Doktor Úr!
Azidő alatt volt egy laparatómiás műtétem mely során igazolódott az isthmocele. Teljesen kimetszették a régi sebet és újjravarrták. Sajnos hozzávolt teljesen nőve minden a hugyhólyaghoz.
Elviekben sikerült megoldani minden problémát bár az elhúzódó vérzés annyira nem csökkent de a 9-10 nap helyett így most már inkább 7 -8 lett. Még nem sikerült teherbe esnem de nagyon remélem nem lesz gond. Kicsit félő hogy visszatér a probléma…. 🙁

Ágnes
Ágnes
7 hónapja

köszönjük a cikket! Mindenképp szükséges kezelni a problémát, okozhat gondot a későbbiekben vagy ha különösebben nem zavar akkor nem kell foglalkozni vele? Jól értem hogy egy szövethiánytól van szó, ami folyamatosan gyógyulni próbál, de a menstruációs időszakok miatt nem tud, újra-és újra felszakad? Köszönöm!

Ágnes
Ágnes
7 hónapja

Köszönöm,igen,második császár óta van,és különösebben nem zavar…csak feltűnt és nem tudtam hova tenni.

Mészáros Nóra
Mészáros Nóra
2 hónapja

Kedves doktor úr! Én 14 éves lány vagyok. Nekem még a vírus előtt jött meg az első menstruációm piros színű volt. Ezzel nem is volt baj. Tartott 2-4 napig. Eltelt 6-8honap és 2020.08.10-én vettem észre hogy barna a WC papír. Megijedtem. Anyukámhoz mentem de ő se tudta mitől van azt mondta várjuk ki a végét mi lesz. Ma 2020.08.15-e van. Mai napig folyik ez a barnás valami. Hol elmúlik és megnyugszom hol előjön és megijedek. Hol fáj a hasam nagyon picit hol nem. Nem vagyok rosszul nincs hányingerem nem fáj a fejem nem vagyok fáradékony. Az lenne a kérdésem hogy… Read more »