Elhúzódó menstruáció – egy kevéssé ismert ok a háttérben

Posted by:

A császármetszés egyik hosszú távú, nem túl jól ismert és ennek megfelelően ritkán diagnosztizált szövődménye a rendellenes vérzés megjelenése. Ez általában a menstruáció első, intenzívebb napjai utáni, kevésbé erős, esetenként csak barnás vérzés képében jelenik meg, mely sokáig, akár 10 napig is eltarthat. Előfordul, hogy a menses utáni időszakban fizikai megterhelés hatására ismét barnás váladékozás jelentkezik.
Ennek hátterében a császármetszés hegének defektusa állhat. Ez az elváltozás, bár igen gyakori, sajnos szakmai körökben is kevéssé ismert, és nagyon ritkán diagnosztizált betegség. Bár a szakirodalmi adatok megoszlanak, hozzávetőlegesen a császármetszések 60-70%-a után alakul ki a heg defektusa. Ezen esetek közül minden harmadik hölgy tapasztal menstruáció utáni rendellenes vérzést, illetve a menstruáció elhúzódását.
A rendellenesség szűrésére a legkevésbé érzékeny módszer a hüvelyi ultrahangvizsgálat. Ennél pontosabban lehet megállapítani a diagnózist, amennyiben folyadékkal töltjük fel a méhűrt az ultrahangvizsgálat alatt, a legjobb módszer pedig a méhtükrözés, melynek ma már ambuláns, fájdalommentes, altatást és kórházi befekvést nem igénylő módszere is elérhető (office-hysteroscopia).
A terápiát illetően a szakirodalmi adatok megoszlanak. Sajnos komoly, nagy esetszámú tanulmányok még nem születtek a témában, de próbálkoztak már a heg hysteroscop-os kimetszésével és laparoscopos megerősítésével is. Sajnos az igen alacsony esetszámok és a publikációk hiányosságai miatt ezen beavatkozások hosszútávú eredményei nem ismertek (mindegyik tanulmány szerint az Ő módszerük a legjobb). Mai tudásunk szerint először konzervatív kezelési sémát javasolt választani, amennyiben nem cél a teherbeesés. Ilyen módszer lehet a méhen belüli hormonális eszköz (Mirena) felhelyezése, vagy a folyamatosan (szünet nélkül) szedett fogamzásgátló tabletta használata.
A téma nagyon érdekes, és bár rengeteg nőt érint, a szakirodalom eddig mondjuk úgy, hogy nem vette “elég komolyan” a problémát, így a közeljövőben reménység szerint újabb terápiás módszerek, illetve az eddiegről bővebb információk állnak majd rendelkezésünkre.

0
0
vote
Article Rating
10
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest
10 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Bernadett
Bernadett
2 éve

Nekem is sajnos ez van. 14 napig tartó menstruáció. 3.császármetszés után alakult ki egy üreg, amiből a vér lassan ürül. Interneten ezt az egy leírást találtam róla, megoldást viszont sajnos semmit.

Anita
Anita
1 éve

Nekem is ilyen gondom van már jó pár éve (3császár). Kicsit hosszú az út a megoldáshoz, még nem vagyok csak a közepén… Előzmények: a 3. császár után alakult ki pár évvel(7éve volt az utolsó), a havi vérzés általában 6napig tartott. Aztán olyan mennyiségű lett, hogy a legnagyobb nedvszívó inkontinencia betéttel is alig tudtam létezni első 3 nap! Hozzáteszem, rákszűrést minden évben csináltattam, negatív eredménnyel. Ittam gyógy teát, mert már nem tudtam elviselni saját magam sem, ez egy idő után csökkentette a vérzés mennyiségét. Egy alkalommal alhasi fájdalommal elmentem uh-t csináltatni, megállapították ciszta jobb oldali petefészekben.(4éve) Vártunk mi lesz, néztük x… Read more »

Alexandra
Alexandra
9 hónapja

Sajnos ugynézki nekem is ez a problémám. 1 év sikertelen tesóprojekt után laparoscopiát csináltak melynél elmondták hogy a kontrasztanyagot nem tudták felvezetni mert elakadt a hegben és kilyukasztotta a méhem falát. Kisbabát szeretnék ezért az újabb műtétet javasolták. Viszont a meddőségi klinikán az orvosom szerint ilyen nincs is és ez egy hülyeség.
Nemtudom lehet e még valaha babám.

Alexandra
Alexandra
1 hónapja

Kedves Doktor Úr!
Azidő alatt volt egy laparatómiás műtétem mely során igazolódott az isthmocele. Teljesen kimetszették a régi sebet és újjravarrták. Sajnos hozzávolt teljesen nőve minden a hugyhólyaghoz.
Elviekben sikerült megoldani minden problémát bár az elhúzódó vérzés annyira nem csökkent de a 9-10 nap helyett így most már inkább 7 -8 lett. Még nem sikerült teherbe esnem de nagyon remélem nem lesz gond. Kicsit félő hogy visszatér a probléma…. 🙁

Ágnes
Ágnes
2 hónapja

köszönjük a cikket! Mindenképp szükséges kezelni a problémát, okozhat gondot a későbbiekben vagy ha különösebben nem zavar akkor nem kell foglalkozni vele? Jól értem hogy egy szövethiánytól van szó, ami folyamatosan gyógyulni próbál, de a menstruációs időszakok miatt nem tud, újra-és újra felszakad? Köszönöm!

Ágnes
Ágnes
2 hónapja

Köszönöm,igen,második császár óta van,és különösebben nem zavar…csak feltűnt és nem tudtam hova tenni.