Covid elleni oltás terhesség alatt – egy új érv

2021-03-18
Dr. Kelemen Csaba

Frissítés! 2021 március 26-tól itthon is elérhető várandósság alatt a védőoltás! Bővebb információkat ide kattintva talál.

A világon elsőként a napokban egy floridai kórházban igazolták, hogy az újszülöttnél is kimutathatóak a Covid fertőzés legyőzéséhez szükséges ellenanyagok, ha az édesanya a terhesség alatt megkapta a védőoltást.

Ez egy meglepő újdonság, vagy erre számítottunk?

Azt már eddig is tudtuk, hogy több egyéb fertőzés ellen kapott védőoltás után, ha az anyuka ezeket terhesség alatt kapja meg, az újszülöttben is kimutathatóak az ellenanyagok, tehát az újszülött is védettséget élvezhet az adott fertőzés ellen, ha az anyukája terhesség alatt beoltatta magát. Ilyen jól ismert, az újszülöttet is védőoltások például az influenza, vagy a DiPerTe (diftéria, szamárköhögés és tetanusz) elleni oltások.

Tehát javasolt a Covid elleni védőoltás terhesség alatt?

Sajnos ez nem egy ennyire egyszerű kérdés. Lássuk, mit tudunk jelenleg, pro és kontra!

Ami amellett szól, hogy terhesség alatt is javasolt a Covid elleni oltás:
  • Az összes, jelenleg birtokunkban lévő információ alapján ezek az oltások (függetlenül attól, hogy melyik típusról van szó) biztosnágosan adhatóak terhesség alatt, sem anyai, sem magzati károsodás nem valószínű.
  • Azt biztosan tudjuk, hogy a terhesség alatti Covid fertőzés veszélyesebb és súlyosabb lefutású lehet, mint nem terhes állapotban. Mind a légzéstámogatást igénylők, mind a fatális kimenetelű esetek aránya jóval gyakoribb sajnos várandósok körében, mint a hasonló korú és hasonló alapbetegségekkel rendelkező (vagy amúgy makk egészséges) polulációban.
  • Ez a friss kutatási eredmény abba az irányba mutat, hogy az anya oltásával az újszülöttjének is védelmet ad a fertőzéssel szemben. Természetesen ezt így de facto még korai kijelenteni, önmagában az ellenanyagok kimutatása csak valószínűsíti ezt.
Ami az ellen szól, hogy terhesség alatt is javasolt a Covid elleni védőoltás:
  • Sajon az, hogy teljes biztonsággal kijelenthessük, hogy egy védőoltás biztonságosan adható terhesség alatt is, nagyon sok időbe telik, hiszen nem csak hogy vizsgálni kell a potenciális káros hatásokat előbb állatkísérleteken (ezek már néhány oltásnál már bőven folyamatban van), de ez után embereken is el követni kell ezt, ráadásul nagy számban. Ez pedig évekbe is telhet. Emiatt ma még teljes biztonsággal nem jelenthetjük ki, hogy a Covid elleni védőoltás terhesség alatt biztonságosan adható.
  • Ma itthon több oltás is engedélyezett, de egyelőre nem látjuk tisztán, hogy lehet-e választani az oltóanyagok közül. Eddig a szakirodalomban leginkább a Pfeizer vakcinával kapcsolatban vannak adatok arra vonatkozóan, hogy biztonságosan adható terhesség alatt (legalábbis az eddigi vizsgálatok alapján), de a többi oltóanyaggal kapcsolatban alig, vagy egyáltalán nem állnak rendelkezésre ilyen információk. (a fenti cikkben említett várandós amúgy a Moderna vakcinát kapta, annak is teresség alatt csak az első oltását)

Összességében tehát sajnos erre a kérdésre jelenleg nem lehet egyértelmű választ adni, a fenti pro és kontra érvek figyelembevételével minden várandósnak magának kell eldöntenie, hogy beadatja-e magának a védőoltást. Ahogy telik az idő, természetesen egyre több információ fog a rendelkezésünkre állni, de jelenleg sajnos csak ennyi tudásunk van a témában.
Forrás: medscape

Értesítések
Visszajelzés
guest

0 hozzászólás
Inline Feedbacks
View all comments
hiteles_egeszsegugyi_weboldal_2017_pecset_ok.png

Nekem szól! Egészségértés Díj 2019


MILYEN SZŰRÉSEK JAVASOLTAK ÖNNEK? >>

KAPCSOLAT

Rendelésre ide kattintva online is be tud jelentkezni. Sürgős esetben, vagy ha telefonon szeretne bejelentkezni, hívja ezt a telefonszámot: +36 20 3217819 Az online konzultációt ide kattintva éri el. Amennyiben a bejelentkezéssel kapcsolatban kérdése van, az asszisztensnőmmel ide kattintva tudja felvenni a kapcsolatot.

HÍRLEVÉL

Amennyiben szeretne értesülni arról, ha új bejegyzés jelenik meg, iratkozzon fel a hírlevélre!

Feliratkozás után kérem ellenőrizze az email fiókját a feliratkozás megerősítéséhez!

A feliratkozás után kapni fog három betegségről (PCOS, inzulin rezisztencia, pajzsmirigy alulműködés), illetve a terhesgondozásról egy részletes tájékoztatót is.

0
Would love your thoughts, please comment.x