Harmadik, emlékeztető oltás terhesség alatt

Posted by:

Eddig is tudtuk, hogy a COVID-19 elleni védőoltások alkalmazása terhesség alatt javasolt, ez a legjobb módja annak, hogy megvédje magát a COVID-19 ismert kockázatai ellen a terhesség alatt. Eddig is ismert volt, hogy az első két oltás terhesség alatt biztonsággal beadható és javasolt is. De mi a helyzet a harmadik, emlékeztető oltással terhesség alatt? Bár hazai ajánlás még nincs, de az elmúlt időszakban megszületett az amerikai és az angol hivatalos ajánlás a témában. 

Amennyiben a terhességi alatti COVID oltás általános előnyeiről és hátrányairól szeretne olvasni, kattintson ide. A szoptató és terhességet tervező hölgyeknek COVID oltásával kapcsolatos bővebb információkat ide kattintva talál.

Frissítés! (2021.11.22.) – Megjelent a hazai ajánlás is!

A hazai ajánlás alapvetően megyegyezik az amerikai javaslattal, miszerint a harmadik, emlékeztető oltást terhesség alatt is javasolt beadatni. A harmadik oltás mRNS vakcinával javasolt a hazai ajánlás alapján is, ha az első kettő is mRNS volt, akkor ugyanolyan típusú oltóanyaggal. Eddig ez az ajánlás megegyezik az amerikai ajánlásokkal, de egy különbség most is van, ahogy az eddigi hazai ajánlásokban, itt is a 12-35. hét közötti időszakot jelölik meg, mint az oltás beadására javasolt időintervallum. Ez a megszorítás inkább hazai gyakorlatnak tűnik egyelőre, a nemzetközi szakirodalom továbbra sem javasol ilyet. Ami legyünk őszinték, kicsit érthetetlen javaslat is, hiszen a másik oldalról viszont a hazai ajánlás szerint sem kell várni például a teherbeeséssel oltás után, illetve nem indokolt a terhességi teszt elvégzése az oltás előtt.

Fontos! A hazai ajánlás alapján egy külön beleegyező nyilatkozatot kell magával vinnie az oltásra, ezt ide kattintva tudja letölteni.

Mit mond az amerikai ajánlás?

Az ACOG (Amerikai szülészeti és Nőgyógyászati Társaság) új (2021 október elsején megjelent) protokollja szerint terhesség alatt a COVID-19 fertőzés által okozott súlyos lefutású betegség és a csökkenő immunitás miatt javasolt a várandósok harmadik, emlékeztető oltásának a beadása. Az emlékeztető oltást azon várandósoknak javasolják, akik több, mint 6 hónapja kapták meg a második oltásukat. Szintén fontos, hogy ez az ajánlás csak azon terhesekre vonatkozik, akiknek mindkét első oltásuk Pfeizer volt és a harmadik oltás tekintetében is Pfeizert javasolnak. Annak, hogy a második oltást még terhesség előtt, vagy már az alatt kapták meg, nincs jelentősége.

Mit mond az angol ajánlás?

A JCVI (Oltási és Immunizációs Bizottság) 2021 szeptember 14-én bejelentette, hogy a harmadik, emlékeztető oltást várandósoknak csak a következő esetekben javasolja:

  • a terhes egészségügyi vagy szociális dolgozó
  • akik egyéb egészségügyi állapotuk miatt fokozott rizikócsoportba tartoznak (légzőszervi, máj, lép, vese vagy idegrendszeri krónikus betegségben szenvednek, cukorbetegek vagy súlyosan elhízottak)
  • immunszuprimáltak

Arra kérdésre, hogy a JCVI miért nem javasolja a terhes nők rutinszerű, harmadik oltását, ezt a választ adták: Angliában a legtöbb fiatal felnőtt csak nyár végén vagy kora ősszel kapta meg a második COVID-19 vakcina adagját, az emlékeztető oltás előnyeit ebben a csoportban egy későbbi időpontban mérlegelik, amikor több információ áll rendelkezésre. Általánosságban elmondható, hogy a fiatalabb, egészséges egyének erősebb, a vakcina által kiváltott immunválaszt generálnak az elsődleges oltás során, mint az idősebbek. Amíg más bizonyítékok nem állnak rendelkezésre, előfordulhat, hogy az emlékeztető oltásra ebben a populációban a közeljövőben nincs szükség.

A JCVI felülvizsgálja az adatokat, amint megjelennek, és a megfelelő időpontban további tanácsokat fontolgat a fiatalabb felnőtt korcsoportok, a 12-16 éves gyermekek és a terhes nők emlékeztető oltásaival kapcsolatban.

Adassuk be vagy sem a terhesség alatti harmadik oltást?

A fent leírtakból azt láthatjuk, hogy minden bizonnyal azok döntenek jól, akik beadatják maguknak az emlékeztető oltást terhesség alatt, ha a második oltás után legalább 6 hónap eltelt. Az angol ajánlás esetében fontos szem előtt tartani, hogy ott később kezdődött a középkorú és fiatal populáció oltása, így ott még alig vannak olyan terhesek, akik amúgy egészségesek (nem szenvednek érdemi krónikus betegségben) és már több, mint 6 hónapja kapták meg a második oltásukat.

Forrás: ACOG ajánlás, JVCI ajánlás

A hazai ajánlást ide kattintva tudja letölteni.

17
  Kapcsolódó bejegyzések
Értesítések
Visszajelzés
guest

17 hozzászólás
legrégebbi
legújabb
Inline Feedbacks
View all comments
Rényi Virág
Rényi Virág
1 éve

Tisztelt Doktor Úr!
A 3. oltás beadása után kell e várakozni a családtervezéssel?Az első 2 oltás pfizer és a harmadik is az lenne.Válaszát előre is köszönöm.Virág

Last edited 1 éve by Rényi Virág
Rényi Virág
Rényi Virág
1 éve

Tisztelt Doktor Úr! Családtervezéssel kell e várakozni a harmadik oltás felvétele után?Az első két oltás pfizer, a harmadik is az lenne.Válaszát előre is köszönöm.

Kinga
Kinga
1 éve

Kedves Doktor Úr!
19 hetes várandós vagyok és a 3. oltás előtt állok. ( kínai fél éve volt) Az lenne a kérdésem,hogy Phizert vagy Modernát kérjek. A Moderna esetleges nagyobb oltási reakciójától tartok (láz) , viszont annak jobb az immunizációs hatása.
Köszönöm válaszát!

Anita
Anita
1 éve

Kedves Doktor Úr!
6-7 hetes várandós vagyok és a 3. oltás előtt állok én is. ( Eddig 2db Pfeizer.) Az lenne a kérdésem,hogy a harmadik Pfeizer oltással szükséges, ajánlott megvárni a 12.hét végét, vagy esetleg még később vegyem fel az oltást, vagy netalán hamarabb? Válaszát előre is köszönöm! Anita

Anita
Anita
1 éve

Köszönöm!

Anita
Anita
1 éve

Kedves Doktor Úr!

Ha hat hónappal ezelőtt kaptam 2 sinopharm oltást, akkor egy 3. pfizer oltás után kelle-e várni a családtervezéssel?

Kata
Kata
1 éve

Tisztelt Doktor Úr!
Azt szeretném megkérdezni Öntől, hogy ha már 7 hónapja kaptam meg a 2. Moderna oltásomat, akkor már megkaphatom a 3.-at is? Ha igen az ismét Moderna legyen vagy inkább a Pfizer javasolt az én esetemben?
Jelenleg 27 hetes várandós vagyok.
Előre is köszönöm szépen a segítségét!

K Anita
K Anita
1 éve

Tisztelt Doktor Úr!
A 3. oltást nov 25-en kaptam meg, de akkor még sejtelmem se volt, hogy 4 hetes terhes vagyok. Lehet e bármiféle komplikáció, vagy egészségügyi (testi vagy szellemi) baja a gyermekemnek? Természetesen mindenféle tesztet (prena) el fogunk végeztetni.
Mindhárom oltásom Pfizer volt.
Válaszát előre is köszönöm.
Üdvözlettel K. Anita

K Anita
K Anita
1 éve

Köszönöm szépen. Kellemes ünnepeket kívánunk!

K Anita
K Anita
1 éve

Tisztelt Doktor Úr!
Köszönöm szépen. Akkor még nincs róla olyan tanulmány, amiben vizsgálták volna a korai terhesség alatt kapott vakcina hatását a magzatra!? Még olyan „friss” a vakcinázás. Reméljük, hogy tényleg minden rendben lesz. Kellemes ünnepeket kívánok. Tisztelettel. K Anita