Terhesség vetélés után

Posted by:

Egy friss, 2017 novemberében megjelent tanulmány során a Tenessee állambeli Vanderbilt Egyetem kutatói arra a kérdésre keresték a választ, hogy egy spontán vetélés után mennyi idővel érdemes újra teherbe esni.

Milyen gyakori a vetélés?

A spontán vetélés a koraterhesség leggyakoribb szövődménye. Előfordulása igen gyakori, az ultrahanggal detektálható terhességek 8-20%-a végződik így. Fontos megemlíteni, hogy az összes megtermékenyülés több, mint 30%-a vetéléssel végződik, de ezek jelentős hányada nem éli meg az ultrahaggal való deketálhatósági kort, a gyakorlatban ez egy pár nappal későbbi menstruáció képében jelentkezik.

Mennyit kell várni vetélés után a következő terhességgel?

Arra a kérdésre, hogy kell-e várni az ismételt próbálkozással a vetélés után, nagyon sokáig tartotta magát az az elmélet, mely szerint egy vetélés után időt kell hagyni a méhnyálkahártyának, hogy regenerálódjon, emiatt mindenképpen javasolt pár hónap védekezés a következő terhesség előtt. Ez is, mint számos más, igen logikusan hangzó, tetszetős elmélet az évek során előbb megkérdőjeleződött, majd többszörösen kiderült róla, hogy bár első pillantásra logikusnak látszik, a valósághoz semmi köze nincs. Az utóbbi időben több kutatás is arra az eredményre jutott, hogy nem jelent kockázatot, ha a vetélés után azonnal próbálkozik a pár a következő terhességgel, sőt, a meddőségi kezelések kapcsán egy olyan új módszer is kezd teret hódítani, amely során a méhnyálkahártyát lombik program előtt “felrissítjük”, azaz csíkokban kikaparjuk, megbontva ezzel az integritását.

Jelen kutatás figyelemre méltó eredménye, hogy nem csak az derül ki belőle, hogy nem szükséges várni, hanem arra is rámutat, hogy a következő terhesség során a vetélés kockázata akkor a legalacsonyabb, ha az a terhesség a vetélés utáni 3 hónapon belül megfogan! A kutatás során 514, előzőleg vetélésen átesett várandós terhességének a kimenetelét vizsgálták. Azt találták, hogy bár jelentős különbség nem mutatkozott a csoportok közt, de valamennyivel mégis azon csoportban volt a legkevesebb a vetélés, akik 3 hónapon belül újra teherbe estek.

Azonnal próbálkozzunk vetélés után?

Természetesen egy vetélés egy pár (különösen a nő) életében igen komoly trauma. Ahogy minden lelki traumát, ezt is mindannyian különbözőképpen és különböző idő alatt dolgozzuk fel. Véleményem szerint a lelki egyensúly ugyanolyan fontos, mint a testi egészség (ezen kettő fogalom nem is választható külön), ezért ha egy pár úgy érzi, hogy időre van szükségük a vetélés után a következő terhességig, nyugodtan várjanak. De ha úgy érzik, hogy lelkileg készen állnak egy következő terhességre, akkor szülészeti szempontból a várakozásnak semmi értelme, kezdjenek el azonnal újra próbálkozni!

Forrás: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/29112656

32
  Kapcsolódó bejegyzések

32
Szólj hozzá!

avatar
8 Comment threads
24 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
OrsiOrsiVeraErikaFanni Recent comment authors
  Értesítések  
legújabb legrégebbi
Visszajelzés
Adrienn Bezzeg
Vendég
Adrienn Bezzeg

Jónapot. Nekem épp tegnap volt egy vetélésem, 4 hétben jártam,amikor mentem az első ultrahangos vizsgálatra. Ez volt délelőtt, dutan olyan alhasi görcseim voltak és alvatt verdarabok jöttek ki,hogy azonnal kórházba mentem. Egyből megvizsgált az ügyeletes nőgyógyász,aki megerősítette hogy elment a baba. Beagyazodás volt mint délelőtt kiderült, de azt mondták talán nem jól ágyazodott be . Most másnap is nagyon vérzek és nagyon görcsöl a hasam. Tanácstalan vagyok hogy hogyan tovább ! Jövőheten felkeresem az orvosom de addig is szeretnék valami tanácsot kérni. Köszönöm . Adrienn

Erzsébet
Vendég
Erzsébet

Jónapot vetélés után újra lehet próbálkozni a baba projekten?

Erzsébet
Vendég
Erzsébet

És van olya,h már nincs baba de a mell megvan duzzadva és a többi tünet?

Fanni
Vendég
Fanni

Jonapot!
Én egy két gyerekes anyuka vagyok, de az első terhessegem 5-6. Héten megszakadt és most is két gyermek után ugyan ebben az időben, ugyan úgy vetéltem el.
Az lenne a kerdesem, hogy lehetsseges, hogy a szervezetem csak egy nemo gyermeket fogad be ellenkező nemot meg kiloki?
Kell kivizsgáltatni ezt a helyzetett, és ha igen akkor ki és milyen vizsgálatokra kell hogy küldjön?

Előre köszönöm a válasz!

Erika
Vendég
Erika

Jónapot!Egy olyan kérdezem lenne,h holnap lesz 5 hete,h spontán vetélésem volt,de ma teszteltem és megint pozitív lett!Mit tegyek?nagyon fékek

Erika
Vendég
Erika

Jó reggellt!Egy olyan kérdésem lenne,h alak herpesz veszélyes a magzatra?

Vera
Vendég
Vera

Jónapot! 22 hetes terhes voltam és elvesztettem azt mondták nem volt majdnem semmi mehnyakam! Menyi idő után lehet próbálkozni?

Orsi
Vendég
Orsi

Tisztelt doktor úr! Nekem sajnos volt egy spontán vetélésem.Magától tisztultam nem kellett műtéti beavatkozás. Ma pont egy hete történt ,már a vérzésem is csillapodik épp hogy pici barna van még. Viszont nem kaptam felvilágosítást hogy mikor lehet együtt lennem a párommal. Azért fontos nekem ez mert nagyon fájt mind a kettőnknek hogy elvetéltem,ugyanis az első terhességem volt és nagyon szerettük volna a babát. Szeretném elkerülni hogy ne forduljon elő még egy ilyen tragédia. Ezért kérnék tanácsot hogy mikor lehetünk együtt hogy ne legyen baj és mikor lehet újra megpróbálni. Előre is köszönöm a válaszát! Tisztelettel Orsi.